Straalstroom gaat los - kans op stormweer neemt toe

De weerkaarten zullen de komende dagen nauwgezet in het oog gehouden moeten worden. Diverse weermodellen berekenen een verschuiving van de troposferische polaire vortex richting het oosten van Canada. Op 500 hPa stroomt extreem koude lucht (-45 graden) vanuit de noordpool richting Atlantische Oceaan in de loop van volgende week, vooral naar het einde toe. 

Als reactie zien we een sterk aanzwellende straalstroom die bij momenten topsnelheden haalt om en bij de 360 km/h (!) ten westen van het Europese continent. Bovendien lijkt die aanjagende slingerende straalstroom zich om en bij de 50ste breedtegraad te gaan nestelen waardoor ons land zich in de vuurlinie lijkt te gaan bevinden.

Alles samen tonen de modellen periodiek zware stormen ontstaan op de Atlantische Oceaan later volgende week waarbij het uiteraard onmogelijk nu reeds aan te geven is waar, wanneer en hoe diep deze stormkernen zullen worden. ECMWF laat bijvoorbeeld op 10 februari een stormkern zien met een luchtdruk van maar liefst 930 hPa wat bijzonder laag is voor een extra-tropische depressie.

Wat we voorlopig kunnen besluiten is dat de kansen op stormachtig weer naar het einde van volgende week stijgen en daarmee ook de kansen op schade (in West-Europa, afhankelijk waar de stormen uiteindelijk precies aan land zullen gaan).