LORENZO zorgt voor opvallende satellietbeelden

Ex-orkaan Lorenzo is intussen goed te zien op de Europese satellietbeelden, onder de vorm van een scherpe komma-vorm ten westen van Ierland (foto hieronder - opname van deze ochtend). De kern is nog steeds deels gevuld met warme licht en we kunnen dus niet zeggen dat de ex-orkaan al voor 100% extra-tropisch is. Het is met andere woorden een hybride overgangsvorm. Let op de rode/oranje kleuren net ten zuiden van de kern (ter hoogte waar de grote pijl naar wijst). Dit is een gebied met stratosferische dry aiir intrusion en is gekoppeld met de zwaarste windstoten ten gevolge een verhoogde potentiële onstabiliteit.
De satellietfoto doet erg denken aan wat orkaan Ophelia in oktober 2017 liet zien. Ophelia trok toen ook richting Ierland (foto hieronder).
De modeloutput van GFS hieronder laat op grote hoogte zien dat de kern deels nog relatief warm is en is gevuld met subtropische lucht (zie pijl, de kern is gevuld met temperaturen van -30 graden wat warm is voor een hoogte van 300 hPa).
Op grote hoogte is de invloed van de orkaan reeds zichtbaar tot over West-Europa. Dit komt omdat de outflow van deze vochtige subtropische lucht uit de kern van de ex-orkaan nabij de tropopauze uitspreid en met de noordwestelijke hoogtestroming (gekoppeld aan een hoogterug) wordt meegevoerd naar de kusten van Europa. 
Dit opmerkelijke fenomeen wordt gematerialiseerd door een brede en uitgesproken cirrusband die op de satellietbeelden duidelijk te zien is (zie pijlen op de eerste foto bovenaan deze blog). Vandaag zullen we over ons land in toenemende mate deze hoge wolken zien. Op het klassieke IR satellietbeeld van vanmorgen hieronder is de brede cirrusband eveneens goed te zien. Gevolg is dat de zon in de loop van de dag snel sterk versluierd zal worden.

Kortom: wanneer u vandaag naar boven ziet en kijkt tegenaan een pak hoge bewolking, weet dan dat dit voor onze streken een vrij ongewoon fenomeen is, namelijk gekoppeld aan de uitstroom van een ex-orkaan op grote hoogte.

Tekst: (c) Karim Hamid