Koning Winter ontwaakt...

De weerkaarten tonen op middellange termijn een flinke afkoeling. Oorzaak hiervan is dat de atmosfeer in de hogere luchtlagen als het ware boven de Oceaan op slot gaat. Anders gezegd, de hoogtekaarten berekenen vanaf volgende week een blokkade. De voorbije weken was er vooral sprake van een zonaal weer-regime, een westcirculatie die continue regenzones Europa instuurde. Motor toe was de sterke straalstroom die over de Oceaan woei.

De komende tien dagen zal de straalstroom echter versplinteren en tevens opschuiven naar het zuiden. De luchtdruk over de oostelijke Atlantische Oceaan stijgt en koudere lucht vanuit de poolgebieden sijpelt zo traag maar zeker onze regionen binnen.

Vooral het Europese weermodel ECMWF trekt voluit deze koude kaart, de Amerikanen zijn iets gematigder al laten ook zij een (tijdelijke) trendbreuk zien richting kouder en vooral droger weer.

Weerkaart voor Allerheiligen, berekend door het Europese weermodel ECMWF (run 22okt/12z)

Voor het zover is wordt het wel nog even warmer dan normaal. Vooral morgen en donderdag wordt subtropische lucht aangevoerd en kan het kwik lokaal tot 20 graden stijgen in het binnenland. Ook op vrijdag en zaterdag valt over het kwik weinig te klagen en wordt het nog zo'n 16 à 17 graden. Zaterdagnacht trekt het polaire (kou)front dan doorheen ons land (misschien wel de enige regen van betekenis tot het einde van de maand) en komen we vrij abrupt terecht in de polaire luchtmassa. Veel warmer dan een graad of 12 wordt het zondag dan ook niet meer. De dagen daarna, begin volgende week, halen we zelfs met moeite nog 10 graden overdag (op woensdag zelfs amper een graad of 8), terwijl het kwik 's nachts rond zo'n 2 à 3 graden schommelt, en soms zelfs amper net boven het vriespunt. Dat betekent dat het in Kempen en Ardenne licht kan gaan vriezen dan op sommige nachten waar het goed uitklaart en dat er overal kans zal zijn op lichte grondvorst. Het is met andere woorden best mogelijk dat de chrysanten omstreeks Halloween wit zullen zien van de vorst.

Over de hoeveelheid zon valt voorlopig weinig te zeggen, veel hangt in het winterhalfjaar af van de exacte positie van de luchtdrukgebieden en daarover bestaat nog veel onzekerheid.