Zomer 2019: 4de warmste sinds het begin van de metingen!

De meteorologische herfst is vandaag gestart, tijd dus om het overzicht van de voorbije zomer (juni, juli en augustus), opgesteld door het KMI, te analyseren.

Wat meteen opvalt is de zeer hoge gemiddelde temperatuur. Deze bedraagt maar liefst 19.1°  tegen normaal 17.6°. De zomer van 2019 komt daardoor op de vierde plaats van warmste zomers sinds 1901.

Overdag was het soms erg warm en dat levert een gemiddelde maximumtemperatuur op van 24°, tegen 22.1 normaal. Ook hier komt de voorbij zomer in de top vijf.

In elke 3de decade van de 3 zomermaanden werd een hittegolf opgetekend. Een totaal van drie hittegolven in één zomer is uiterst zeldzaam. In onderstaande grafiek zijn de drie hittegolven gemakkelijk terug te vinden, en valt ook af te leiden dat de warme periodes (rode balken) slechts occasioneel werden onderbroken door niet al te koele koudere episodes. De hittegolf eind juli was de meest intense, doch ook kortste, waarbij het absolute hitterecord op 25 juli overtuigend sneuvelde: het werd 39.7° in Ukkel en op veel plaatsen werd de magische grens van 40 graden gehaald of overschreden. Tijdens de laatste hittegolf eind augustus werd nog een record gesneuveld: deze van meest late tropische dag op het jaar (30° of meer).


De zon scheen opvallen vaak, maar liefst 714 uur. Dat is zo'n bijna 150 uur meer dan in een normale zomer. De zomer komt zo in het rijtje van zonnigste 10 zomers sinds 1901.

Het werd, niet onverwacht, een vrij droge zomer, al zijn er grote regionale verschillen. Tussen 16 juni en 11 juli viel er geen druppel neerslag in Ukkel. Het was van 1995 geleden dat het zo lang droog bleef in de zomer. Onderstaande kaart geeft aan dat vooral in de zuidwestelijke landshelft, het tekort opliep tot regionaal minder dan de helft neerslag dan normaal (we spreken dan van een neerslagdeficit die al snel oploopt tot 100mm en meer over drie maanden berekend. Dit na een jaar met reeds een tekort aan neerslag en laag grondwaterpeil.



Bron: KMI