Uiterst wisselvallig en orkaan Lorenzo op komst!

Het herfstweer blijft aanhouden. Morgen zondag trekt een actieve depressie van de Britse Eilanden naar de Noordzee en zullen we diverse regenzones ter verwerken krijgen. Ook over Yorkshire waar morgen de eliterenners het WK wielrennen rijden, zorgt de depressie voor wisselvallig weer, al valt de meeste regen er voor de middag.

Er staat ook veel wind morgen met tijdelijk zelfs een zeer krachtige wind (7 Beaufort) en rukwinden tot lokaal 80 km/h. Maandag valt een rustpauze maar naar dinsdag toe regent het opnieuw regelmatig. 

Achter de storing spoelt er woensdag aanzienlijk koudere subpolaire lucht vanuit het noordwesten over de Lage Landen. Het zal de eerste keer zijn deze herfst dat het overdag zo koud aanvoelt want meer dan 13 à 14 graden wordt het niet op woensdag en donderdag! Donderdagochtend zal ook koud zijn met minima rond amper 5 graden en grondvorst in de Ardennen.

Tegen dan is orkaan Lorenzo op de Europese weerkaart te zien.




De orkaan zal rakelings langs of over de Azoren trekken als een categorie 2 orkaan. Daarna zet de orkaan zijn weg verder richting Ierland maar wordt tegen die tijd opgenomen in het polaire front. Dat houdt in dat de orkaan dan extra-tropisch wordt en frontaal wordt. Dit weerhoudt de post-orkaan er niet van nog zeer actief te zijn. Tegen donderdag zou Lorenzo aankomen over Ierland en volgens zowel het weermodel GFS als ECMWF tegen vrijdag nabij de Noordzee aan te komen. In dit scenario zou Lorenzo ook bij ons naar vrijdag toe veel wind kunnen te verwerken krijgen.
In dit scenario zou Lorenzo ook bij ons naar vrijdag toe veel wind kunnen te verwerken krijgen.

Gezien de termijn is er evenwel nog veel onzekerheid want zowel de sterkte als het exacte traject van Lorenzo is verre van zeker. Zeker de Azoren en Ierland moet de orkaan zeer goed in de gaten houden. In het slechtste geval trekt de orkaan (als orkaan) vlak over de Azoren met rukwinden boven 200 km/h en erg veel regen en golven.