Twee ex-tropische stormen trekken richting Europa

De kans is reëel dat de beruchte orkaan Dorian, althans de restanten ervan, tegen volgende week woensdag het weer over West-Europa zal beïnvloeden. De ex-orkaan bevindt zich woensdag ter hoogte van Schotland en bijhorende regenzones zouden ons woensdag aanstaande bereiken. 

Veel pit lijkt er evenwel niet meer in te zitten, dus het is eerder iets pour la petit histoire. Het feit dat restanten van tropische stormen of orkanen het Europese vasteland bereiken is trouwens niks abnormaals en een bijna jaarlijks terugkerend fenomeen. Het is veel zeldzamer dat een echt tropisch systeem (of een hypbride variant) Europa bereikt. Dat was onder meer het geval met orkaan Leslie in september van vorig jaar die Portugal aandeed.

Wat ook interessant is, is dat die andere tropische storm, Gabrielle, die actueel te midden de Atlantische Oceaan rondtolt, eveneens onze richting uit kan komen. In zoverre dat Gabrielle zou inbeuken op het koufront van Dorian en zo een onstabiele golf zou veroorzaken op het front. Deze onstabiele golf zou eveneens West-Europa bereiken later volgende week met opnieuw wat regen voor ons land.

Er is overigens nog een derde potentiële protagonist in het verhaal. Het National Hurricane Centrer voorziet de mogelijke ontwikkeling van een derde tropische storm (oranje kruis in onderstaande kaart). Of dit een tropische storm wordt (40% kans) en in hoeverre deze interageert met de andere Atlantische storingen, is nog een groot vraagteken. Feit is dat het best druk is op de Oceaan en dat zal ongetwijfeld de de zekerheid van de weersvoorspellingen wat ondermijnen. Dat is typisch in de herfst wanneer er diverse tropische stormen actief zijn...