Herfst sluipt binnen

Traag maar zeker sluipt de herfst de weerkaarten binnen. Vandaag is het droog en wordt het nog zo'n 20-21 graden. Voor wie niet meer weet wat regen is, zal dat morgen opnieuw ontdekken wanneer ouderwets koufront doorheen het land trekt van west naar oost. Achter dit koufront komen we in subpolaire lucht terecht en slaat het weer om. we krijgen vaak bewolking en regelmatig vallen er buien of trekt een regenzone doorheen het land.

Overdag zal vanaf het tweede deel van de week, de 20 graden grens zelden of niet meer gehaald worden. Meestal zullen de maxima eerder uitkomen bij zo'n 18 graden. Donderdag wordt zelfs dat te veel gevraagd.

Ook de nachten worden flink kouder. De verwarming zal in veel huizen nu wel echt in gang gestoken worden (vooral 's avonds). In Vlaanderen koelt het 's nachts soms af tot zo'n 7 graden. In de Hoge Venen zien we voor bijvoorbeeld vrijdagochtend minima van amper 3-4 graden. Dat wil zeggen dat de grondvorst daar wel zeer dichtbij komt. Dat zijn de eerste duidelijke tekenen dat het vanaf nu zeer snel kan gaan.

Maar dit herfstachtige weer hoeft niet het definitieve einde te zijn van de zomer. De tijd om een nazomer te krijgen is nog lang en het kan op termijn zomaar weer plots opwarmen. Iets waarop het Europese weermodel trouwens op alludeert in zijn ensemble verwachting vanaf de 2de decade van september...