Florida zet zich schrap voor major hurricane Dorian

Tropische storm Dorian is intussen aangesterkt tot een major hurricane van categorie 3 op de saffir simpson schaal (die gaat tot categorie 5).

Doordat zich op de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied bevindt zal de storm de komende dagen afwijken naar het westen en zo in de richting van de Verenigde Staten trekken. De meeste modellen berekenen een landfall ter hoogte van Florida ergens aanstaande dinsdag. 

De storm zal waarschijnlijk in kracht toenemen omdat de omstandigheden  gunstig zijn, namelijk weinig windschering en warm zeewater. De orkaan zal volgens de berekening een categorie 4 orkaan worden met een gemiddelde windsnelheid nabij de kern van 225 km/h. Bijkomend probleem is dat de storm gestaag gaat vertragen en eens nabij Florida, slechts stapvoets zal bewegen. Hierdoor zullen grote gebieden van Florida erg lang invloed kennen van de storm. Naast rukwinden die kunnen oplopen tot 250 km/h of meer zal de trage progressie regionaal erg veel regen veroorzaken met hoeveelheden rond 400 en lokaal 500 mm (dat is bijna 2/3 van wat in België op een jaar valt!) en golven van meer dan 6m hoog.

Een categorie 4 orkaan komt gemiddeld elke 1.4 keer per jaar voor in de Atlantische Oceaan. De meeste worden tijdens deze intensiteit waargenomen op open zee. De hoeveelheid orkanen die als categorie orkaan aan land gaan ligt veel lager. De laatste was orkaan Harvey in 2017 die Louisiana en Texas aandeed. Daarna moeten we terug naar 2004, toen Charley Florida aandeed. Frederic in 1979 is de derde laatste. Het is duidelijk dat dergelijke orkanen slechts zelden aan land gaan. Dit zet het potentiële gevaar van orkaan Dorian in perspectief.