Florida op rampspoed voor krachtige orkaan

Tropische storm Dorian zal de komende uren in kracht toenemen en orkaanstadium bereiken. Vannacht trekt de storm over Puerto Rico om vervolgens de Atlantische Oceaan op te trekken. Daar zal de orkaan verder aanzwellen tot een 'major hurricane', wat zoveel betekent dat de orkaan categorie 3 bereikt met gemiddelde windsnelheden rond de kern van 178 km/h en meer.

Door opbouw van hogedruk verder op de Atlantische Oceaan zal de orkaan meer en meer westwaarts afbuigen en zo afstevenen op de oostkust van Florida. Indien de orkaan daadwerkelijk als een cat3 (of hoger) aan land gaat zal er ongetwijfeld veel schade worden aangericht, zowel door wind als door overvloedige regen. 

De orkaan werd de voorbije dagen slecht berekend door de modellen en we spreken van een landfall binnen enkele dagen, dus de koers alsook het intensiteitsverloop is nog vrij onzeker.

Voor de oostkusten van de VS is nog een andere tropische storm actief, Erin. Deze storm is niet zo actief en trekt richting noordoosten van de VS.