Derde hittegolf

We zitten intussen in een hittegolf...de derde van de zomer. Pas morgennamiddag zullen we het officiel kunnen bevestigen, maar de kans is quasi 100% dat we de criteria halen. Gisteren werd het immers in Ukkel meer dan dertig graden en dat zal vandaag en morgen niet anders zijn. Aangezien het vrijdag en zaterdag ruim 25 graden werd, zal dus aan de criteria voldaan zijn.

Woensdagavond/nacht zal de warmte met lokaal onweer verdreven worden naar het oosten en daarna wordt het geen 25 graden meer (op volgende zaterdag misschien na). Net zoals de twee vorige hittegolven dit jaar zal het dus een relatief korte hittegolf geweest zijn (6 dagen).

Binnen enkele dagen loopt de meteorologische zomer ook af. We kunnen terug kijken op een overwegend warme zomer met drie duidelijke warme periodes, afgewisseld door typische licht wisselvallig 'Belgisch zomerweer' (grafiek hieronder). De 'te koele' periodes waren veruit in de minderheid en amper aanwezig. Zelfs in een situatie met westenwinden werd het nooit echt lang fris.