Derde hittegolf van het jaar?

Dat er een warme mooie zomerperiode op ons afkomt is intussen wel duidelijk. Vraag is of we een 3de officiële hittegolf tegemoet gaan. En even ter herinnering: volgens de klimatologische definitie is sprake van een officiële hittegolf als in Ukkel een periode plaatsvindt van minstens  vijf opeenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van minstens 25 graden. In die periode van aangesloten periode moeten er minstens drie tropische dagen voorkomen (dagen met een maximumtemperatuur van minstens 30 graden).

Voorlopig is de kans op zo'n officiële hittegolf niet extreem groot, maar ook niet zeer klein. M.a.w, het is best mogelijk. Kijken we naar de twee grootste weermodellen, het Amerikaanse model GFS en  het Europese model ECMWF, dan flirt het kwik van zondag tot en met woensdag met de grens van de 30 graden in het centrum van het land. Zaterdag wordt het eveneens vlot 25 graden. M.a.w, het zal kantje boordje worden om de officiële grens te halen, maar het zou dus zomaar eens kunnen.

Hoe uitzonderlijk zou een derde hittegolf zijn binnen 1 zomer? Zeer uitzonderlijk. Sinds 1900 is dat slechts 1 maal gebeurd, nl. in de legendarische zomer van 1947 waar maar liefst vier hittegolven werden opgetekend. Hoe uitzonderlijk is een hittegolf tijdens de tweede helft van augustus? Blijkt dat dit eerder zeldzaam is. Enkel in de jaren 1930, 1942, 1944 en 2016 werd er zo laat op het jaar nog een hittegolf opgetekend.



Afwachten of het zo ver komt...