Geen stabiel zomerweer meer tot het einde van de maand?

We zijn intussen terecht gekomen in een zonaal regime waarbij (zwakke) storingen ons land af en toe aandoen. Ook de wind is hierdoor elke dag wel voelbaar aanwezig. Voorlopig haalt het kwik nog aangename maxima rond 23 à 24 graden. Vrijdag komt er heel even een warmte-opstoot en kan het kwik 27 graden halen. Tijdens het weekend en volgende week gaat een depressiegebied boven Scandinavië en de Noorse Zee echter ons weer bepalen en wordt er subpolaire lucht onze kant opgestuurd. 


De straalstroom wint dan aan kracht en blijft bovendien rond de 50ste breedtegraad slingeren. Zeker volgende week slingert de straalstroom maar weinig en wordt met een westelijke hoogtestroming (actieve) storingen onze kant opgestuurd. In jargon spreken we dan van een zonaal regime of westcirculatie. Dit is een patroon dat we in de herfst en winter gewoon zijn (al is dat de laatste jaren steeds minder het geval door een afzwakkende straalstroom) maar ook in de zomer is dat perfect mogelijk. We krijgen dan het zogenaamde Belgische zomerweer (temperaturen rond 20-22 graden) en in het slechtste geval valt de zomer dan in het water.

In dit geval zal eerder sprake zijn van de eerste optie, met af en toe droge dagen met wat zon, afgewisseld met betrokken dagen met regen of buien. Volgende week is het dan aan de koele kant met een temperatuur die overdag niet hoger klimt dan 20 tot hooguit 21 graden. Er staat ook altijd wel een matige zuidewestenwind.

Zaterdag zal de wind even flink uithalen met overdag even een vrij krachtige tot krachtige wind met later op de dag rukwinden boven 70 km/h.

Het lijkt er niet op dat er voor het einde van de grote vakantie een periode met stabiel warm en zonnig zomerweer zit aan te komen. We moeten hopen op een mooie nazomer in september of oktober.