Nieuwe hittegolf in de maak?

Het blijft de komende dagen nog licht wisselvallig met vooral op donderdag en zaterdag kans op enkele buien. Desondanks valt er over het kwik weinig te klagen want de maxima flirten dagelijks met de 25 graden grens. Er is tot en met het weekend sprake van de invloed van lagedrukgebieden nabij IJsland waardoor de stroming maritiem is. Stabiel zomerweer maak je daar niet mee.

Voor warm zomers weer is hogedruk nodig, liefst op de juiste plaats. Dit zit er aan te komen volgende week. Een anticycloon trekt dan van Spanje richting Scandinavië. In de hogere luchtlagen is er dan sprake van de opbouw van een blokkerende 'rug'. Tegelijk diept zich ten westen van het Europees continent een trog uit. Tussen beide ontwikkelt zich een zuidelijke hoogtestroming waardoor Mediterrane lucht tot onze streken kan komen. Dat die warme lucht tot bij ons komt is vrijwel zeker. Vraag is in welke mate en hoelang deze lucht in onze streken blijft stagneren.

Op dat gebied hebben we een déjà vu momentje, want de situatie is erg gelijkend aan wat de weerkaarten lieten zien voorafgaand aan de vorige hittegolf. Ook nu weer zijn sommige weermodellen de pedalen kwijt. Hieronder is de temperatuurgrafiek te zien van het Europese globale weermodel, een van de belangrijkste weermodellen. De grafiek geldt voor het zuiden van Nederland en is representatief voor België. 

De rode lijn is de operationele oplossing van het weermodel. De andere lijntjes zijn oplossingen waarbij opzettelijk fouten zijn geïntegreerd om na te gaan hoe het weermodel daarop reageert, en zo krijgt de meteoroloog een idee van de standvastigheid van het model en defacto een idee over de zekerheid van de oplossingen.

We zien een duidelijke sprong vanaf maandag waarbij het kwik reeds bij zo'n 28 graden uitkomt. Daarna gaat het echter helemaal los met vanaf dinsdag elke dag maxima rond 37 à 38 graden. Kijken we echter naar de mediaan van alle oplossingen, dan zien we eerder maxima volgende week rond 32 graden, wat uiteraard ook al niet echt koel te noemen is. De mediaan/gemiddelde is echter een lastige lijdraad, want hij komt vooral tot stand in deze situatie doordat er sprake is van een zogenaamde bifurcatie. Dat houdt in dat er sprake is van een twee-splitsing waarbij een deel van de oplossing voor matig zomerweer gaan, en een ander deel voor zeer warm weer.


Met andere woorden, de kans op warm en zo goed als droog zomerweer is zeer groot te noemen voor volgende week. De kans op een officiële 2de hittegolf van het jaar is eveneens vrij groot. dat valt ook af te leiden uit de kansgrafiek hieronder. Vanaf maandag en dat tot minstens zondag 28 juli is de kans op 25 graden en meer zeer groot. De kans op 35 graden en meer is midden volgende week ca. 25% wat veel is. 


Een onzekerheid is er ook aanwezig in het Amerikaanse globale weermodel. Dit is goed te zien op de ensemble verwachting hieronder (bovenste grafiek geeft de temperatuur weer op 850 hPa wat een idee geeft van hoe warm het wordt). Opnieuw is elk lijntje een oplossing die telkens ietwat verstoord is. De dikke rode lijn is de mediaan en de dikke zwarte lijn is de operationele (onverstoorde) berekening. Vanaf midden volgende week zien we ook hier een enorme spreiding. Zo geeft de operationele oplossing voor volgende week zaterdag een T850 van amper +7 graden terwijl de mediaan rond +17 graden zit, en er oplossingen gaan tot +24 graden. Naar de grond vertaald geeft dat een spreiding aangaande de maximum temperatuur van 23 graden tot dicht bij 40 graden. De operationele oplossing van GFS is wel een koude uitbijter terwijl de operationele oplossing van ECMWF net de warme uitbijter is. Tussen beide 'uitbijters' is er bijvoorbeeld voor volgende week donderdag een verschil van maar liefst 20 graden (17 graden bij GFS t.o.v 37 graden bij ECMWF)! Om maar een idee te geven van de onzekerheid aangaande de intensiteit van de aanstaande warme periode.

De mediaan van GFS staat garant voor maxima nabij 30 graden. Dus al bij al gaat ook GFS wel voor een warme periode. Een slag om de arm over de intensiteit en duur moet nog gehouden worden gezien de onzekerheden in de ensemble oplossingen bij zowel GFS als ECMWF. De komende 24 tot 48 uur zal daar meer klaarheid in komen.