Hittegolf statistieken - update

De 2de hittegolf van het jaar ligt achter de rug. Met 'hittegolf' bedoelen we de klimatologisch vastgelegde definitie: een periode van warm weer van minstens 5 opeenvolgende dagen met maxima minstens 25 graden in Ukkel, en bovendien moet er tijdens de hittegolf minstens 3 keer 30 graden worden bereikt of overschreden.

Kijken we naar de hoeveel dagen dat we per zomer in een hittegolf zitten (= hittegolfdagen) dan is de zomer van 1947 koploper met maar liefst 46 hittegolfdagen (verspreid over 4 afzonderlijke hittegolven). Op de 2de plaats staat vorig jaar (!) met 25 hittegolfdagen. De 3de plaats is voor 1911 met 23 hittegolfdagen. Dit jaar zitten we maar aan 13 dagen want beide hittegolven duurden niet extreem lang.

Opmerkelijk is dat de laatste decade (2011 - 2020) nu reeds de op één na meest aantal hittegolfdagen kent met de bijkomende bedenking dat er dit en volgend jaar nog kunnen bijkomen. Enkel de decade 1941-1950 doet beter maar is grotendeels te danken aan het superjaar 1947.



Verdelen we de periode 1901 - 2020 in periodes van 30 jaar (zoals het in de klimatologie gangbaar is), dan stellen we vast dat de laatste 30 jaar er het meest aantal hittegolven zijn geteld (17). Maar ook het aantal hittegolfdagen piekt (160), met opnieuw de bedenking dat er hier nog kunnen bijkomen deze en volgende zomer.

 Een laatste interessante grafiek hieronder toont de terugkeerperiode voor de hittegolven per 30 jaar. Daarin stellen we vast dat we de laatste 30 jaar een terugkeerperiode van minimum 1 hittegolf om de 2 jaar (0.5 per jaar dus). Met de opmerking dat we de laatste 5 jaar telkens minimum 1 hittegolf konden optekenen.

Het is altijd lastig trends te ontdekken, met de klimaatverandering in het achterhoofd. Feit is dat er in het verleden ook decades waren met grote en veelvuldige hittegolven (1947 bijvoorbeeld), en dat er nogal wat spreiding zit in het aantal van decade tot decade, maar als we het globaal bekijken moeten we toch vaststellen dat de laatste 30 jaar we een gevoelige stijging zien van vooral het aantal hittegolfdagen. Waarschijnlijk niet toevallig valt deze laatste periode van 30 jaar binnen de 'temperatuursprong' welke het KMI eind jaren 80 van de vorige eeuw heeft waargenomen.

(bron voor de grafieken: KMI)