Kans op nieuwe officiële hittegolf stijgt fors...

Na een 'koeler' intermezzo afgelopen weekend, is het alweer dagelijks ruim 25 graden.

De komende dagen wordt het nog warmer en vanaf donderdag ook zeer zonnig en rustig. Vanaf dan is 30 graden mogelijk in het centrum van het land en op vrijdag en zaterdag is de kans zelfs groot dat de tropische grens van 30 graden wordt overschreden. Als begin volgende week dan een portie nog warmere lucht vanuit Spanje ons land bereikt, en een 3de dag 30 graden bereikt wordt, kunnen we opnieuw spreken van een officiële hittegolf. Die is dan retroactief gestart afgelopen zondag. Het kwik op zaterdag bereikte op 4 tienden na net geen 25 graden waardoor de vorige hittegolf, die reeds van 13 juli bezig was, niet kan worden aangesloten aan de nieuwe die er mogelijks zit aan te komen. Anders hadden we misschien wel de langste hittegolf uit de meetgeschiedenis van het KMI te pakken.

Uiteraard is dat allemaal erg arbitrair want voor de natuur en de mens in de straat duurt de hittegolf uiteraard al weken.

Het is erg voorbarig te spreken over de duur van de nieuwe hittegolf, als die niet eens een certitude is, maar het is niet uitgesloten dat deze opnieuw een vrij lange kan worden. Terugwerkend is deze gestart op 29 juli en de weermodellen suggereren een duur tot minstens 7 augustus (dus 10 dagen minstens).

Problematisch is dat de natuur ook geen water bijkrijgt tot minstens nog 10 dagen (sommige modellen geven nog minstens 15 dagen nauwelijks regen op een lokale bui na)! De weermodellen zijn kurk en kurkdroog. En de aankomende hitte zal alleen maar verder zorgen dat de bodem versneld uitdroogt. M.a.w, de situatie is vrij zorgwekkend nog steeds en steeds meer zien we er de gevolgen van. Het gele gras in intussen maar een fait divers, er zijn veel grotere problemen aan de hand gekoppeld aan deze historische droogte dat wat geel gras...