Extreme droogte - hitte later volgende week bevestigd

Na enkele koelere dagen moeten we ons volgende week schrap zetten voor een zeer warme zomerperiode. Hogedruk benoorden de Lage landen zal voor een oostelijke stroming zorgen. De aangevoerde lucht wordt uiteindelijk kurkdroog waarbij wolken weinig of geen kans hebben. De zomerperiode zal dan ook gekenmerkt worden door een opvallend zonnig weer met veelal blauwe luchten en een afwezigheid van onweersdreiging. Dit houdt ook in zowat gans het land (op een bui na zaterdag in het oosten) het waarschijnlijk minstens nog tien dagen droog blijft!

Op thermisch gebied gaat het vanaf morgen gestaag vooruit met op zondag reeds opnieuw een 20 graden op veel plaatsen, tegen dinsdag is dat reeds vlot 25 graden en de dagen daarna schommelt het kwik tussen pakweg 27 en lokaal 30 graden. De temperatuur op het 850 hPa drukvlak stijgt geleidelijk naar een warme 15 graden waardoor tegen de start van de grote vakantie de 30 graden op veel plaatsen bereikt of zelfs overschreden kan worden.

Juni is actueel reeds bijna 2 graden warmer dan gemiddeld, en met de komende warme periode zal dit enkel stijgen. Ook wat de neerslag betreft zitten we in Ukkel slechts op 15.8 mm regen. Op een normale juni-maand valt er zo'n 72 mm. Als de weermodellen het juist hebben, valt er tot het einde van de maand geen druppel regen meer in Ukkel en wordt het record van 1988 (19.5 mm) gebroken.

Het is met andere woorden niet uitgesloten dat er, zoals vorige zomer, opnieuw problemen zullen opduiken in verband met drinkwatertekort...