kans op fel onweer - zomer houdt aan

Zoals voorzien eindigt mei warm en begint juni ook niet bepaald kil. 

Vooral deze namiddag is er nog kans op lokaal zwaar onweer. Door de hoge vochtigheid kan er erg veel neerslag vallen en ook hagel tot ca. 3 cm is plaatselijk mogelijk. De atmosfeer is erg onstabiel met buientoppen die tot 15 km hoogte kunnen reiken (momenteel al over het oosten van het land het geval bij sommige onweersbuien). Er is ook kans op windstoten maar gezien de beperkte windshering zal dit waarschijnlijk niet het probleempunt zijn bij de buien vandaag.

Door een warme luchtlaag op middelhoog niveau kunnen de buien over Vlaanderen moeizaam starten (vormt een deksel op de buienvorming). Dit lukt wel reeds in heuvelachtig gebied (orografische lifting). Het is de verwachting dat dit deksel er in het tweede deel van de namiddag grotendeels zal zijn opgeruimd en dan kan de hoge onstabiliteit ( tot 2000 J/kg) worden omgezet in zeer snel groeiende onweersbuien. De buien trekken van oost naar west, samen met een thermisch lagedrukgebied dat nu nog over het oosten van het land ligt en ook westwaarts trekt.

De komende dagen komen we geleidelijk aan in westelijke lucht en wordt het minder warm maar de maxima blijven landinwaarts vlot boven 20 graden gaan. In de loop van het weekend en volgende week is er sprake van een hogedrukgebied over de Noorse Zee en Scandinavië waardoor de aangevoerde lucht vanuit het noorden stroomt en daarmee ook een pak stabieler is dan de afgelopen dagen, met dus veel minder kans op onweer. 

Thermische hoogstanden rond 30 graden zitten er dan niet in, maar de maxima halen landinwaarts toch dagelijks vlot 23 tot lokaal 25 graden en met regelmatig zon is er geen reden tot klagen...

Intussen is het record aangaande warmste mei-maand in zicht (wat betreft de dagtemperatuur tenminste) want normaal bedraagt deze 18.1 graad, terwijl we nu reeds aan 21.3 zitten, een voorlopige evenaring van 2008. Mocht de voorspelling uitkomen, wordt mei 2018 de warmste mei-maand in minstens 30 jaar.

voor hooikoorstlijders zijn het bange dagen. Ook hier zijn de waarden (voor aantal verzamelde graspollen) torenhoog, getuige onderstaande grafiek van airallergy.be.