Orkaan Irma hoogste categorie

Orkaan Irma is intussen aangesterkt tot een cat-5 orkaan, de hoogste categorie op de Saffir-Simpson schaal. De orkaan bereikte gisteren windsnelheden tot 295 km/h (1-min gemiddelde wind) wat slechts iets lager was dan de recordsnelheden van 305 km/h van Orkaan Allen in 1980.

Het is de verwachting dat de orkaan de kracht van cat-5 zal aanhouden of eventueel net zou afzwakken tot cat-4 tijdens zijn pad naar Florida. Veel heeft te maken met de instandhouding van zijn 'oog'. Blijft zijn oog intact, dan werk de orkaanmachine optimaal en kunnen de hoge windsnelheden de hoogste waarden bereiken. Echter, vaak zwakt tijdens het leven van een orkaan het oog af en wordt dan vervangen door een nieuw oog. Dit kost echter energie en de machine pruttelt dan even met als gevolg een (lichte) afname van de windsterkte.

Hoe dan ook, de kansen dat de orkaan zeer krachtig blijft en bepaalde dichtbevolkte gebieden zal bedreigen de komende dagen is erg groot.

PS: Sommige media, waaronder Het Nieuwsblad, hebben het over de krachtigste Orkaan ooit gemeten in de Atlantische Oceaan. Ze vergeten hierbij orkaan Allen. Allen bereikte zijn recordkracht in de Caraïbische Zee, maar volgens de definitie behoort deze eveneens tot de Atlantische Oceaan.