Over de wispelturige zomer en de Gentse Feesten...

De zomer verloopt dit jaar tot nu toe te warm en te droog. Maar om het een standvastige zomer te noemen, dat nu ook weer niet. Daarvoor ontbreekt het aan standvastige hogedrukgebieden en continentale stromingen.

Over het algemeen is er al een tijdlang sprake van een zwak zonaal regime waarbij er in de hoogte vaak een stroming staat uit westelijke hoek. De stroming is evenwel onderhevig aan golving waardoor het weerbeeld periodiek wordt gedomineerd door zwakke (mobiele) ruggen en troggen. De bijhorende straalstroom brengt ons in dit regime regelmatig een bezoek boven onze hoofden.  Over het algemeen hebben wij slechts last van verzwakte versies van Atlantische storingen. Anders is het voor grote delen van de Britse Eilanden en ScandinaviĆ« waar het regelmatig regent en het kwik ondermaats scoort.

Vandaag en morgen zaterdag bevinden we ons in maritieme lucht, beĆÆnvloed door een zwakke hoogtetrog waarbij het kwik niet veel hoger uitkomt dan 21 graden. Ook morgen blijft het kwik zeer bescheiden scoren. Naar zondag toe en begin volgende week zorgt een mobiele hogedrukrug dan weer voor een stabilisatie waarbij ons land zondag in een warme sector terecht komt. Het wordt dan opnieuw een paar graden warmer. 

Een koufront komt zondag tot stilstand over het land en zal tegen maandag opnieuw op haar stappen terugkeren en noordwaarts wegtrekken waardoor we in steeds warmere lucht uit het zuiden terecht komen met dinsdag opeens zo'n 27 graden. Een aanzet naar mooi stabiel zomerweer is dat echter alweer niet want een trog nadert tegen die tijd ons land, wat tevens de oorzaak vormt voor die opstoot van subtropische lucht. Woensdag bevindt de warmste lucht zich over ons land en kan het op verschillende plaatsen 30 graden worden. Echter, het is dan onstabiel en op diverse plaatsen kan er fel onweer optreden.

Donderdag komen we dan opnieuw terecht in Atlantische zeelucht (zoals vandaag en morgen) zodat we weer bij af zijn, en het kwik net zoals nu zal uitkomen bij een 22 graden, wat op zich nog altijd mits regelmatig zon best aangenaam zomerweer kan genoemd worden.

Een zomer dus van op en af, met gelukkig meer op dan af......

Gentse Feesten-weer?

Het jaarlijkse dorpsfeest in Gent zal eveneens wisselvallig verlopen op weergebied maar al bij al zullen de natte periodes beperkt blijven. Volgens de laatste prognoses lijkt enkel woensdag de kans op fel onweer en veel regen groot te zijn. De andere dagen zou het vooral in de avond en nacht  grotendeels droog verlopen. Wat de temperatuur betreft kan men niet klagen met dagelijks wel maxima rond 22 graden waarbij het zondag zo'n 24 graden wordt en het dinsdag en woensdag 27 tot lokaal 30 graden wordt.

De nachten zijn vooral dit en komend weekend frisjes, tijdens de week krijgen we eerder zachte nachten voorgeschoteld. Wat de zon betreft tenslotte: die zon zal wolken moeten dulden naast haar, soms al wat meer dan anders. Vooral dinsdag lijken de opklaringen het breedst te zijn.