Plens regen onderweg...

De zomer zit even in een dieptepunt met een absoluut dal morgen woensdag. Een zwak westelijke hoogtestroming slingert dezer dagen over onze streken waarin zich ook een zwakke straalstroom bevindt. Een actief neerslaggebied bereikt vanavond ons land en zal daarna lange tijd over onze streken slepen (eerst het warmfront, daarna het koufront, gevolgd door een back-bent occlusie) en pas morgennamiddag ons land te verlaten.

Het frontaal systeem is actief, mede doordat ze wordt gestuurd door een scherpe kantelende (uiteindelijk negatief) kortgolvige hoogtetrog en ze zich bevindt in de linker uitgang van een zwakke jetstreak. 

De meeste neerslag zou vallen over het Belgisch-Nederlands grensgebied met daar lokaal tot 30 mm over 24 uur, misschien zelfs meer (o.a WRF). Tijdens doortocht van het koufront en de occlusie morgenvoormiddag is het winderig met rukwinden rond 50 à lokaal 60 km/h. Met ondermaatse temperaturen zal het dan vrij herfstachtig aanvoelen.

Overigens houden we het vandaag ook niet droog want een trogpassage zal deze namiddag voor buien zorgen en reeds in de avond valt de eerste frontale regen in het westen.

Toekomst?

Voor de zomerliefhebber is er vrij goed nieuws: het dal duurt niet lang en vanaf donderdag klimmen we alweer uit de diepte met maxima die terug 20 graden halen en al snel overschrijden. Naar het weekend toe en volgende week komt de 25 graden opnieuw af en toe in zicht en blijft het veelal droog. Het hoogtepatroon is evenwel wat chaotisch zonder duidelijke hoogteruggen of troggen waardoor de vooruitzichten enigszins onduidelijk zijn. Een wolkenloze hemel zal ongetwijfeld wel te veel gevraagd zijn en een stabiele hittegolf staat waarschijnlijk ook niet op het programma, maar met dit licht wisselvallig, vaak droog weer kunnen we niet spreken van tegenvallend zomerweer.

Maar eerst moeten we dus door het wisselvallige weer van vandaag en morgen.