donderdag 18 augustus 2016

Pukkelpopramp...exact 5 jaar geleden

Vandaag begint Pukkelpop pas echt en dag op dag vijf jaar terug was dat niet anders. 

De weersituatie op 18 augustus 2011 was echter desastreus. Die dag bevond ons land zich nabij het grensvlak tussen zeer warme lucht over het Europese vasteland en veel koelere zeelucht ten noorden van het grensvlak. In de warme lucht naderde in de namiddag een thermisch lagedrukgebied vanuit Frankrijk, mede aangestuurd door een scherper wordende hoogtetrog die eveneens ons land naderde.

Gevolg was een zeer kortstondige cocktail van dynamiek en onstabiliteit, pal in de namiddag en vooravond. Tegen 18h lokale tijd hadden buien, die zich eerder over het centrum van België hadden gevormd, zich gegroepeerd tot een groot onweercomplex over de Kempen (onderstaand satellietbeeld).


Een thermisch laag bevond zich rond die tijd over ons land en zorgde voor een gunstig windveld om de nodige windshering op te wekken over de oostelijke landshelft (onderstaand beeld,bron Meteowing).


Op het grensgebied met de onstabiele lucht over het zuiden en de gebieden met hoge windshering over het noorden was de situatie voor 'dynamische' buien erg gunstig. De EHI index combineert beide en wordt hoger des te meer onstabiliteit en gunstige windshering overlappen. Op onderstaande beeld (bron Dehenauw/KMI) is te zien hoe de EHI oploopt tot boven 2 over de Kempen, wat hoog is.

Op de radarbeelden zien we omstreeks 18h15 een bow-achtig complex naderen richting Kiewit ('K' op onderstaand beeld, bron KMI). De zgn. 'bookend vortex' trekt vlakbij Kiewit door. Het is nabij deze vortex dat de sterkste windstoten te verwachten zijn.


Uit een analyse van het KMI blijkt dat er zich geen hoosverschijnselen hebben voorgedaan, op basis van onder meer de windschade ter plaatse, en dat de schade gefragmenteerd was en zich uitstrekte over enkele 100den meter.

Wat hier eigenlijk vooral een rol speelde was het 'impact-aspect' van het onweer. De festivalgerelateerde constructies (lichtmasten, tenten, etc) en de extreme concentratie en mensen op een klein gebied in combinatie met een zwaar doch niet-extreem zwaar onweer, was hier vooral desastreus. Er vielen uiteindelijk vijf slachtoffers te betreuren.

Op het internet zijn diverse video's te vinden waarop te zien is dat er minutenlang sprake was van felle windstoten, zware regenval en hagelval van zo'n 2 cm diameter... Opvallend was ook hoe donker het werd bij passage van het onweercomplex...Dit jaar is de situatie niet vergelijkbaar en is er voor Pukkelpop. Wel is er vooral tijdens het weekend sprake van wisselvallig weer met vooral vrij veel wind en zeker op zondag de nodige buien. De rukwinden kunnen oplopen tijdens het weekend tot 60 km/h. Maar toestanden zoals vijf jaar terug zijn dit jaar niet aan de orde.


1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.