Hitte-verwachting volgende week - update - EDIT

De verwachting voor volgende week blijft zeer spannend. De diverse globale weermodellen blijven een hitte-opstoot voorspellen vanaf pakweg volgende dinsdag.

De meest recente berekening van het Europese weermodel (ECMWF) hiernaast (bron: ECMWF) toont duidelijk een significante opwarming van de atmosfeer boven de Lage Landen met een stijging van het kwik van maar liefst 15 graden op 3 dagen tijd (T850 van +5 graden op zondag naar +20 graden op woensdag!). Dit althans wat de deterministische (operationele) run betreft. Zo'n model maakt daarnaast nog een ganse reeks berekeningen (oplossingen) waarvan de beginsituatie opzettelijk verstoord wordt om te zien hoe het model hierop reageert. En deze oplossingen zijn in dunne lijntjes weergegeven. De gekleurde vlakken geven de uiteindelijke spreiding weer waartussen de oplossingen zich bevinden. Hoe smaller de gekleurde 'pluim', hoe zekerder de voorspelling. Zeker de eerste dagen is de pluim erg smal en bijgevolg de voorspelling vrij zeker. In deze situatie zien we vooral vanaf dinsdag de pluim erg uitwaaieren.

Niettemin zien we een sterke concentratie aan oplossingen bovenaan deze spreidingspluim (donkere kleur) waardoor in dit geval de kans op een warme oplossing groter is dan een koelere oplossing.

Ook GFS geeft dit aan al liet dit model in zij ochtendrun een zogenaamde bifurcatie zien. Dit is een situatie waar zowat de helft de ene extreme oplossing berekent (een erg warme) en de andere helft net een koudere. Uiteraard zal het gemiddelde/mediaan in zo'n geval netjes tussen beide liggen maar het is nogal duidelijk dat je in dat geval met die mediaan weinig kan aanvangen. EDIT: de 06z run van GFS herpakt zich en gaat ECMWF achterna met een ruime piek boven 15 graden, zelfs de mediaan (witte dikke lijn).


Alles heeft te maken met een door alle modellen berekende diepe hoogtetrog nabij de Britse Eilanden met aan de voorzijde ervan een significante impuls van extreem warme lucht. Extreem mogen we het noemen, want eind augustus is een T850 van ruim 20 graden niet meer evident. De oorzaak van de spreiding en bifurcatie is dat de positie van de trog en de snelheid waarmee deze trog oostwaarts opschuift allesbepalend is voor de ligging van de thermische tong (de zone met warmste lucht).

Zo berekende GFS de positie vanmorgen net iets meer oostwaarts waardoor de warmste lucht net ten oosten van de Benelux komt te liggen. De andere modellen geven de trog wat verder ten westen en laten de tong samenvallen met ons land. Onderstaande twee kaarten geven de bovenluchttrog in het GFS model (operationele oplossing) van zowel de 00z run als de 06z run. Het is duidelijk dat de 06z run in lijn ligt van het Europese en dus warmere en stabielere oplossing.


De spreiding onderling tussen de modellen leert ons eveneens dat het Europese model met vlag en vaandel bovenaan de grafiek reikt, zowel bij de meest recente run als de run van gisterenavond. De operationele ochtendruns van het Canadese model GDPS en het Amerikaanse GFS zijn minder spectaculair maar niettemin gaan ook zij vlot tot 15 graden op 850 hPa.


Hoe extreem de impuls van warme lucht zal zijn, daar hebben we dus het raden naar. Maar de kans dat het na dinsdag tot pakweg vrijdag/zaterdag ruim 26/27 graden wordt is groot te noemen en de kans dat het kwik diverse dagen dichtbij 30 graden komt wordt steeds aannemelijker.