Eerste echte poging van Koning Winter

Volgend weekend zien we een hoogtetrog uitzakken over het Europese continent. Deze trog is gevuld met koude lucht in de hoogte (tot -40gr op 500 hPa) en rond -7gr op 850 hPa. Door de werking van de Noordzee, waarlangs deze lucht strijkt voordat ze ons bereikt, zal deze lucht in de onderste luchtlagen wel wat opwarmen.

Maar niettemin zal het buiten flink kouder worden en zal de neerslag her en der een winters karakter aannemen (stofhagel, natte sneeuw). De echt koudere lucht komt aan bij ons tegen laat zaterdag en zal vooral de nacht daarop en op zondag bij ons voor een relatief guur weerbeeld zorgen. In de Hoge Venen zullen de buien geleidelijk aan als sneeuw vallen en een sneeuwdekje vormen. Wanneer de luchtmassa de Alpen bereikt zal daar, vooral tegen de noordflank, veel sneeuw vallen, tot wel een meter en meer.

Een echte sneeuwlaag in Laag- en Midden- België hoeven we nog niet te vrezen want daarvoor is de luchtmassa onderin nog niet koud genoeg en ook de bodem is nog te zacht, zeker gezien de extreem zachte voorgeschiedenis. Details in verband met (smeltende) sneeuwkansen kunnen nog verschuiven want in zo'n situaties (noordcirculatie) hangt veel af van de sterkte en positie van kleinschalige trogjes. Wanneer zo'n trog nu net 's nachts voorbij zou trekken na een paar uur opklaringen, dan sluit ik landinwaarts een tijdelijk sneeuwlaagje niet uit, ook in de lagere gebieden, maar dat valt dus nog maar te bezien.

Wat een feit is, is dat het kwik een flinke duik neemt vanaf zaterdag. Wordt het vrijdag nog vlot 12 à 13 graden, dan moeten we een dag later tevreden zijn met amper 6 graden! Ook zondag en maandag verlopen relatief koud en reken daar nog een goed voelbare wind bij. Ook de nachtvorst duikt weer op vanaf zondagochtend.