update onweersverwachting voor vandaag 13/8

Voor meer achtergrond: zie vorig bericht...

De laatste modeloutputs bevestigen het idee dat ik gisteren had. Door de positie van het ULL is er een te gekrompen hoogtestroming over Benelux waardoor de mechanische triggering (in de hoogte zeker) tegenvalt. Dat vertaalt zich in een beperkte PVA, en deze is nog het sterkst in het westen van BE en NW van FR. 

In feite is het probleem dat het ULL net te ver zit waardoor er over ons land een sterk diffluent regime heerst tussen het ULL en een vrij uitgesproken rug over NL. Dit zorgt voor een inefficiente PVA en advectie van vocht boven de PBL.

Wat de PBL betreft is deze wel vrij vochtig, getuige ook de uitgebreide stratus vanmorgen in delen van het land. Dit zal zich met instraling deze namiddag vertalen in CAPE waarden tot ruim 1500 j/kg. Echter zorgt de advectie boven de PBL voor flink wat CIN wat op zich weer inhoudt dat triggering van onweer niet kan zonder mechanische trigger.

Deze trigger komt er waarschijnlijk niet voor 17-18z vanavond, wanneer een prefrontale convergentielijn/thermische vore binnenkomt vanuit Frankrijk. Pas tegen 22-24z arriveert het koufront zelf. Of de lifting bij de conv.line voldoende is zal nog moeten blijken. Daarover verschillen de modellen maar het is duidelijk dat het allemaal niet robuust oogt om bovengenoemde redenen. De meeste lifting verwacht ik dus het dichtst bij het ULL in het westen van het land.

Waar er onweer ontstaan kan dat wel vrij fel zijn met vooral soms felle neerslag, gezien de PW boven 40mm, tot zelfs 45 mm. Dat betekent kans op lokaal wateroverlast. 

Wat het type onwer betreft moet gedacht worden een cluster, al dan niet MCS met squall line eigenschappen, al zal deze door de gekrompen hoogtewind moeizaam vooruitschuiven. Pre-squall is discrete cel ontwikkeling niet uitgesloten doch de kans is gezien de CIN beperkt. Waar het zou lukken kan dit supercellulair zijn met een SRH rond 120-150 en een EHI rond 1. Maar dat is nu ook weer niet zoveel dus het zal kantje boordje zijn en krachtie persistente supercells zie ik nog niet snel ontstaan. Hagelkansen zijn aanwezig met grootte tot zo'n 2-3 cm. Veel meer lijkt het niet te worden, mede door de relatief lage SC kansen. Wat de kans op convectieve rukwinden betreft lijkt het mee te vallen met een niet al te hoge shear en een IVENS van amper 80 km/h. Rukwinden met lokaal schade zijn mogelijk maar de kans moet niet overdreven worden en sterk verspreide windschade is niet aan de orde naar mijn vermoeden.

Wat de bliksemactiviteit betreft kan het wel intens zijn gezien o.a de toppen die tot de tropopauze zullen reiken en de vermoedelijke clustervorming zoals we actueel over Frankrijk reeds zien.

Conclusie: al bij al vooral over de westelijke landshelft kansen op vrij hevig zomeronweer zonder excessen, elders in het land hangt veel af van het feit of de CIN doorbroken wordt.