Wisselvalligheid houdt aan

Het is een zomer van de wisselvalligheid die voorlopig in het voordeel uitviel van de droge dagen en de vrij zachte temperaturen. Ondanks het feit van de afwezigheid van een klassiek zomerhoog bij pakweg Scandinavië of Centraal/Oost-Europa zorgde de veelal zuidwestelijke stroming voor de aanvoer van relatief zachte lucht. Diverse kortstondige warmte-impulsen uit Frankrijk (waar al weken erg warme lucht aanwezig is) zorgden er verder voor dat de gemiddelde temperatuur de laatste maanden hoog uitviel. Er was trouwens ook opvallend veel wind de laatste maanden.

Maar van standvastig weer is dus nog steeds weinig sprake. Meer nog, de komende 10 dagen alvast komt daar ook nog geen verandering in. Integendeel, het lijkt erop dat we meer onder invloed komen door hoogtetrog met as over West-Europa. De wisselvalligheid neemt dan wat toe en het kwik blijft rond 20-22 graden schommelen.

Op wat langere termijn zinspeelt het Europese weermodel ECMWF dan weer op een verbetering met meer zon en hogere temperaturen. We komen in dat scenario immers meer onder invloed van een hoogterug. Of dit scenario uitkomt, ergens vanaf begin augustus, en hoe die hoogterug dan verder evolueert, is koffiedik kijken. Maar het Amerikaanse weermodel GFS laat alvast ook een verzwakking van de trog zien.

Voor de natuur ziet het er nog steeds erg problematisch uit want een periode met significante regen is nog steeds niet in het verschiet!