Onweersituatie vrijdag/zaterdag - korte update

De weerkaarten zijn thans niet gek veel veranderd sinds gisteren met het belangrijke verschil dat ze meer en meer naar elkaar toegroeien en dat belangrijke parameters duidelijker naar voor komen nu. Voor het gemak post ik hierna enkele kaarten van het WRF model. Dit model ligt in lijn met diverse andere modellen met een timingsafwijking van ongeveer 3 uur. 


Op de eerste kaart heb ik de 500 hPa rug aangeduid, alsook de naderende 500 hPa trog en bijhorende trogas. Maar belangrijker nog is de thermische vore die om 18h over het westen van België ligt. Daaraan gekoppeld zien we een sterk buiensignaal in het model over het westen van het land. Ook de meeste andere modellen laten dit zien al is bv UKMO meso zo'n 3 tot 6 uur vroeger en de andere modellen iets later.

Van belang is verder nog is dat een jetstreak over het Kanaal ligt rond dat tijdstip met de rechter ingang over het westen va België gesitueerd. Op onderstaande WRF berekening voor 18z vrijdagavond zien we nabij de vore een hoge waarde voor SCP wat duidt op een hoge SRH (hier niet weergegeven) en hoge CAPE (oplopend naar 1500-2000 J/kg).


In dat opzicht, en met afwezigheid van een lijnvormige hoogtetrigger, ga ik eerder uit van een beperkte clustervorming en beperkte squall line kans. Eerder denk ik aan een gefragmenteerde triggering langsheen de convergentielijn van cellen. Probleem blijft, zoals gisteren aangegeven de vrij droge atmosfeer en de CAP (Spaanse Pluim met bijhorende EML is op de progtemps goed te zien nu). Dus we moeten denk ik niet meteen denken aan een aaneengesloten lijn met volop onweerscellen (in dat opzicht lijkt het buiensignaal in WRF aan de overdreven kant!). Maar nabij deze lijn is de kans op enkele onweercellen zeker aanwezig en deze kunnen gezien de relatief hoge CAPE en SRH (en sign. bulk shear) lokaal vrij fors uitpakken. Hagel van meer dan 2 cm is mogelijk. Wateroverlast kan, maar gezien de duidelijke stroming, is dit dan eerder zeer lokaal. Rukwinden zijn uiteraard ook waarschijnlijk waar de onweders langstrekken maar voorlopig zie ik weinig kans op rukwinden boven 100 km/h (IVENS gaat amper tot 80 km/h). Als een cel uitgroeit tot een supercell, wat lokaal niet uit te sluiten is, kan een windhoos tevoorschijn komen maar daar is de kans wel erg klein, mede gezien de vrij droge grenslaag.