Waarschuwing voor gevaarlijk weer - UPDATE

Voor de uitgebreide beschrijving van de situatie: zie eerdere berichtgeving op deze blog

HOOGSTE WAARSCHUWINGSNIVEAU* OVER DE BENELUX:In deze update wil ik kort stilstaan op de laatste ontwikkelingen. De koers van de depressie wordt stilaan duidelijk al blijft er een onzekerheid van +/- 50 à 100 km in de diverse modellen aanwezig. De meerderheid echter toont een koers pal over België van WNW naar ESE. De bijhorende occlusie komt dus over het noorden van België tot stilstand en trekt vervolgens weg naar het SSE. Dit scenario wordt nu ook door WRF berekend en de bijhorende neerslagtypes in het model lijken me zeer realistisch en volg ik bij deze grotendeels.

Dit betekent dat dat de neerslag eerst kan beginnen als smeltende sneeuw maar wanneer de kern over België arriveert gaat deze snel over in grotendeels regen door de meer en meer aanlandige wind in het westen en centrale deel van België. In het noordoosten van België en zuiden van Nederland blijft het waarschijnlijk een mengeling van smeltende sneeuw en soms misschien al wat sneeuw. Boven 300-400m sneeuwt het dan intens. Wanneer de occlusie in de late namiddag het hazenpad neemt samen met de depressie via de Ardennen, komt ook het centrum en deels westen in een aflandige stroming aan de noordfwestflank van de depressie en gaat de regen/smeltende sneeuw er hoogstwaarschijnlijk over in sneeuw. Ook elders sneeuwt het dan al. Sommige modellen berekenen op deze staart van de occlusie nog een paar liter neerslag en het zou me niet verwonderen dat deze laatste neerslag in de koude lucht over een groot deel van Vlaanderen toch nog voor een sneeuwlaag zorgt van pakweg 3-6 cm. In het uiterste westen (groot deel van West-Vlaanderen) wordt dat moeilijk omdat die laatste neerslag er net ten oosten van lijkt te vallen.

In dit scenario zal er dus tegen zaterdagavond een sneeuwlaag liggen over een groot deel van België met de dikste laag over het oosten en noordoosten/noorden (regio Antwerpen etc). Alsook uiteraard aan de andere kant van de Nederlandse grens. We spreken in die gebieden over een potentiële sneeuwlaag van 5-10 cm sneeuw. Over de Hoge Venen kunnen de sneeuwhoeveelheden de 20 cm gemakkelijk overtreffen. De eerste uren van de sneeuwval daar kan tot sneeuwophoping zorgen gezien de 5-6 bf op dat moment (volgende nacht dus).

Het vallen van de laatste sneeuw gaat gepaard met een inval van koude lucht in de grenslaag waarbij het overal gaat vriezen met lokaal al matige vorst. De de sneeuw blijft overal dan gewoon liggen en de kans is reëel dat het vannacht erg gevaarlijk wordt op de weg! Door de nog steeds goed voelbare wind vannacht zal de gevoelstemperatuur op veel plaatsen schommelen rond -8° en over de Hoge Venen ligt deze onder de -10°.

Er is een waarschuwing geldig voor delen van België en Nederland van niveau 3, vooral voor de ruim 20 cm verse sneeuw over de Hoge Venen en deels elders in de Ardennen regio. Elders gaat het om een niveau 2 en over het westen gaat het om een niveau 1.

* achtergrond bij de gebruikte waarschuwingsniveaus:

onder 500m:


snow rate / 12h < 20 % 20 - 50 % 50 - 65 % 65 - 80 % > 80 %
< 1 cm
1 - 3 cm
4 - 8 cm
8 - 15 cm
15 - 30 cm
> 30 cm

boven 500m:
snow rate /12h < 20 % 20 - 50 % 50 - 65 % 65 - 80 % > 80 %
< 3 cm
3 - 8 cm
8 - 15 cm
15 - 30 cm
30 - 60 cm
> 60 cm