donderdag 14 augustus 2014

Morgen vrijdag kans op waterhozen aan de kust


http://rams.atmos.colostate.edu/cotton/gallery/images/waterspouts.jpgMorgen vrijdag is de kans op waterhozen reëel nabij de kusten over water. Een hoogtetrog komt dan pal over de Benelux te liggen en zeker in de maanden augustus en september is de kans op dergelijke hozen dan veelal aanwezig gezien het warme zeewater in die periode. Bovendien is er sterke convergentie in de voormiddag met buien die voor de kusten actief zouden zijn en samen met een niet al te sterk windveld zijn dat ideale condities voor waterhozen.

Waterhozen ontstaan op een totaal andere wijze dat gewone windhozen (tornado's) en zijn veelal ongevaarlijk. Al komt het wel eens voor dat, wanneer zo'n hoos aan land gaat, er lichte schade wordt veroorzaakt op de dijken. In de loop van de namiddag vermindert de kans alweer..

1 opmerking:

  1. Perfecte voorspelling. Net bericht gezien dat in Zeebrugge vandaag wat schade is aan strandcabines en een terras op de dijk door een aan land komende waterhoos. http://www.demorgen.be/dm/nl/5377/De-aarde/article/detail/1993572/2014/08/15/Waterhoos-vernielt-terras-in-Zeebrugge.dhtml
    Jeroen Mertens

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.