Cristobal zal NIET zorgen voor nazomerweer!

We hadden het gisteren al voorspeld en in tegenstelling tot het weer was dit een vrij veilige voorspelling. Maar dat het zo snel prijs zou zijn had zelf ik niet kunnen denken. Kranten zoals Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad leggen al meteen een verband tussen het nakende nazomerweer en de komst van ex-orkaan Cristobal. Enfin, 'komst', dat onding blijft op vele 1000den kilometer van ons verwijderd voor alle duidelijkheid, zoals op onderstaande modelensemble is te zien.

Volgens de meerderheid van de weermodellen trekt de ex-orkaan richting IJsland en komt daar aan rond volgende week maandag. In tegenstelling tot gewone depressies die wij kennen , hebben  tropische cyclonen (TC) een warme kern in de hoogte. De structuur van zo'n depressie is dan ook totaal verschillend met onze (extra-tropische) depressies. Het is klassiek dat een tropische storm op termijn wordt opgenomen in de immer aanwezige westelijke hoogtestroming over de Atlantische Oceaan. De depressie verliest dan snel haar warmbloedige tropische eigenschap en krijgt uiteindelijk een koude kern zoals al onze depressies. De depressie wordt dan extra-tropisch. 

Wanneer een ex-tropische depressie in contact komt met het polaire front onder de westelijke hoogtestroming, kan de depressie opleven en snel gaan (her)uitdiepen tot een klassieke stormdepressie. In veel gevallen echter gebeurt er niks en blijft er van zo'n ex-TC enkel een neerslagzone over die al dan niet onze kant wordt opgestuurd.

Omdat een TC tot aan de tropopauze is ontwikkeld, kan ze wel een bepaalde invloed hebben op de algemene hoogtestroming. We zien dan bijvoorbeeld aan de voorzijde van zo'n (ex)-TC een opstuw ontstaan van warme lucht in de hoogte waardoor daar een rug van hogedruk kan ontstaan. Hetzelfde zien we trouwens ook bij gewone diepe depressies. Vandaar dat het vaak voor stormweer even rustig wordt (stilte voor de storm). 

Dit zien we ook nu bij Cristobal, ik probeer dit met onderstaande modelkaartjes van GFS aan te geven. De zwarte pijl geeft de positie van Cristobal, de rode pijl wijst de advectie aan van warme lucht en bijhorende drukstijgingen.

 De kaart boven toont de positie van Cristobal aan de grond (witte lijnen = luchtdruk), de zwarte lijnen geven de hoogtestroming weer. Het is duidelijk dat Cristobal zowel aan de grond als bovenin de troposfeer aanwezig is.

Tegen zondag nadert Cristobal IJsland en is volledig geoccludeerd. We zien voor de storm uit dat er een opbouw van hoge druk ontstaan tot over Ierland. Aan de grond zien we een zwakke hogedrukcel onder deze rug.
Op de laatste kaart hierboven zien we dat er van Cristobal tegen woensdag weinig overblijft. Toch zien we dan pas de druk echt opbouwen over West-Europa. Deze doorzettende opbouw met hogedruk over de Noordzee is vooral gekoppeld aan een nieuwe impuls van koudeadvectie in de hoogte voor de oostkust van Canada. Als reactie daarop bouwt de druk verder op in onze streken en kunnen we gaan spreken van een al dan niet doorzettende omega blokkade.

Of om het kort samen te vatten: zoals veel diepe depressies al ook Cristobal voor drukstijgingen zorgen aan de oostelijke flank maar dit fenomeen trekt samen met de depressie mee naar het noordoosten en is dus van zeer tijdelijke aard. Het is niet meer dan een 'trekrug' zoals we dit in het jargon aanduiden. Voor nazomerweer zal deze trekrug al helemaal niet zorgen. Dé reden voor de nakende nazomer op de weerkaarten in de loop van volgende week heeft te maken met het uitzakken van een grootschalige hoogtetrog op de oceaan waardoor bij ons net een hogedrukrug ontstaan.

Ik hoop dat hiermee de verwarring de wereld is uit geholpen...

Als afsluiter voor de geïnteresserde het berekende verloop van de TC (voor info: zie link) : Actueel (C) is de TC duidelijk warmbloedig (warme symmetrische kern). Vanaf morgen transformeert de depressie traag maar zeker naar een extra-tropische depressie (paarse zone). Hoe meer naar boven, hoe sterker de barocliniteit en dus hoe meer de depressie de eigenschap van een extra tropische depressie aanneemt. Uiteindelijk evolueert de depressie verder van een tijdelijk uitdiepende extra-tropische storm (blauwe zone) naar een totaal geoccludeerde en opgevuld lagedrukgebied (grijs/wit gebied (A).