Zaterdag onweer ...maar geen paniek!

De maand juli is bijna voorbij en telde 17 onweersdagen. Normaal is dit maar zo'n 13 dagen. In 1994 was dit nog meer met 20 onweersdagen. Frequent onweer in de zomer is heel normaal, en juli en augustus zijn de piekmaanden, zeker in een wisselvallige zomer zoals we er één kennen. Typisch bijeen wisselvallige en toch vrij warme zomer zijn de korte opstoten van warm weer gevolgd door relatief koele momenten, en bij de overgang kennen we steeds die onweersgolven.

Dit jaar waren sommige onweersgolven ook nogal pittig met flink wat schade, maar ook dit is niet geheel abnormaal. Lees maar eens mijn publicatie van jaren terug dat de periode 1980-2000 bespreekt op onweergebied, en u bent beslist overtuigd. Wat er in o.a Ittre gebeurde afgelopen dinsdag was vrij spectaculair doch het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Ten eerste is er de ongelukkige geografische ligging (dal), daarnaast de ongelukkige bebouwing in dat dal en tenslotte een reeks onweersbuien die niet in de breedte, maar in de lengte over dat gebied trok waardoor de felle stortbuien lange tijd bleven aanhouden. Dat de buien er over hun volle lengte overtrokken heeft te maken met de meteorologische omstandigheden (stroming in de atmosfeer) op dat moment over deze gebieden.

Vandaag en vrijdag profiteren we tijdelijk van een stabielere periode met best aangenaam zomerweer. Zaterdag echter trekt ene frontale storing over het land en kan het opnieuw onweren, met de meeste kans op fel onweer over de oostelijke provincies. Echter, niettegenstaande het feit dat onweer altijd relatief fel kan zijn, verwacht ik geen noemenswaardige problemen. De buien trekken vrij goed door zodat ze vrij snel over een gebied trekken wat ten gunste is voor de kansen op wateroverlast. Daarnaast lijkt de onstabiliteit niet erg hoog op te lopen en daarnaast is de windshering in de atmosfeer niet noemenswaardig hoog. Dus we moeten niet meteen denken aan extreme toestanden zoals het er nu naar uitziet.