Tot eind januari geen winterweer?

OK, de kaarten kunnen altijd snel keren maar het lijkt er sterk op dat het tot het einde van de maand niet meer gaat winteren. Dit op basis van enkele globale modellen en bijhorende EPS verwachtingen. Bovendien keert de 'polar vortex' weer op zijn plaats en wordt deze weer vrij circulair wat zou inhouden dat op termijn de zonale stroming niet echt tot stilstand komt.

Opvallend hoe warm januari tot nog toe is verlopen. Met een gemiddelde temperatuur van ruim 7 graden hadden we een situatie zoals deze eind maart van kracht is. 

Onderstaande grafiek van de laatste 3 maand liegen trouwens ook niet. De winter in het algemeen verloopt zeer zacht tot nog met enkel een koelere periode in het tweede deel van november.

Uiteraard kan de beer nog steeds uit zijn kooi komen maar nu dit volgens de modellen niet voor februari zal gebeuren lijken de kansen op een fenomenale koudegolf kleiner te worden. De zon staat in februari al weer wat hoger en ijsdagen krijgen het steeds moeilijker alsook sneeuw overdag. De aangevoerde lucht moet al echt zeer koud zijn om het nog tot een koudegolf te doen komen. Nu, we moeten het vel van die zelfde beer nog niet verkopen uiteraard maar de kansen worden steeds kleiner op een echte koudegolf. We mogen niet vergeten dat het zeewater ondertussen ook diverse graden te warm is door al dat zachte oceaangeweld van de laatste maanden...