ze doen het weer !!


Het is bijna te zielig om opnieuw de uitspraken van een kleine weerbedrijfje, deze keer Meteobelgique, te moeten ontmijnen.

Op zich gaat het alweer om een nietsbetekenend en volstrekt waardeloos weerbedrijf, ware het niet dat al even bedenkelijke media zoals Het Laatste Nieuws er altijd als de kippen bij zijn dergelijke ongegronde beweringen volop in hun krant over te nemen. Jan en Piet in de straat weten van niet beter dat het een uitspraak en voorspelling is van 'dé weevoospellers'.

Langetermijnvoorspellingen hebben thans weinig waarde en al zeker niet in zo'n detail. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld de uitspraken van een Franse weerzender Météo, die beweerden dat afgelopen zomer de koudste in wel 200 jaar zou worden...Ook toen was Het Laatste Nieuws er als de kippen bij. Men vraagt zich af of die mensen daar wel bron-onderzoek doen bij de wetenschappelijke wereld. Want zomaar wat straffe uitspraken overnemen in je gazet, dat is wel al te gemakkelijk en verlaagt die gazet tot de eerste de beste amateuristische roddelblog.

De weerbedrijfjes die dergelijke zaken steevast voorspellen (de concurrentie is hard, dus val je best op met straffe voorspellingen) gebruiken ook steevast trucken van de foor. In hun bericht nu spreken ze van een zeer natte maand november. Wel, dat is nu echt eens iets dat ik ook kan voorspellen. In Ukkel zitten we reeds aan zo'n 30 mm regen, bijna de helft van wat er in een normale maand valt, en de voorspellingen in de 'betrouwbare termijn ' geven nog wel enkele 10tal liter regen. Dus een droge maand wordt het alleszins niet en met een heel klein beetje gevoel voor risico kan je er met zo'n uitspraak wel raken...

De voorspelling wordt nog leuker...

"Tegen het einde van de maand november en begin december wordt het kouder en droger."

Ja, dat zal wel, het is nu erg zacht, want veel regen en zacht weer hangen samen in de winter!
"In december krijgen we over het algemeen guur weer en dat zou duren tot de feestdagen, wanneer het kan beginnen sneeuwen."

Ja, wat zijn jullie straf! het 'kan' beginnen sneeuwen rond de feestdagen. Stel je voor!

"Vanaf het begin van volgend jaar verwachten we echt winterweer, maar in de tweede helft van januari krijgen we terug zachter weer". 

Supermensen toch? Ze kunnen zelfs tot op decade-niveau voorspellen, twee maand vooruit.

Soit, wie wil mag deze mensen graag geloven en alle wetenschappelijke gronden van tafel vegen, maar vergeet niet dat het om dezelfde mensen gaat die na aan lange koele periode, écht lenteweer aankondigden vanaf de 3de decade van mei 2013. Dat werd toen door, jawel, opnieuw Het Laatste Nieuws aangekondigd. Wel, hieronder de webcam van Mont Rigi in de Hoge Venen...van 24 mei 2013 :p ...