dinsdag 19 november 2013

Laatkomertje op de Atlantische Oceaan

We naderen het einde van het orkaanseizoen over de Atlantische Oceaan en nog net is er één ontstaan, Melissa gedoopt. Op zich niks wereldschokkends, doch de formatie van dit systeem is atypisch. Deze subtropische storm is namelijk ontstaan uit een klassieke (extratropische) depressie. Dit gebeurt eerder zelden. Vandaar dus dat we spreken van 'sub'tropische storm ipv 'tropische' storm. Er zijn uiteraard nog gevallen bekend uit het verleden, bv 'Vince' (oktober 2005) die ook als subtropische storm begon en uiteindelijk zelfs orkaan werd. 

Het orkaanseizoen van 2005 was overigens een vrij zot jaar want er ontstond toen een record aantal tropische stormen: 28. Zoveel dat de letters van het alfabet op waren. Dus ging men noodgedwongen over tot het Griekse alfabet en kregen we nog Beta en Epsilon. De laatste trouwens helemaal buiten het orkaanseizoen, namelijk eind december 2005 tot de eerste dagen van 2006.

Voor zover geweten zal Melissa weinig problemen geven en vrij snel opgenomen worden door een extratropische depressie wanneer de storm naar het noordoosten trekt. Het is wel niet uitgesloten dat de subtropische storm daarvoor tijdelijk aantrekt tot orkaan...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.