donderdag 24 oktober 2013

Storm op komst?

Kleinschalige stormdepressies kunnen we pas zo'n 24 uur met redelijke nauwkeurigheid voorspellen. Althans hun exact traject en dus ook de regio met de zwaarste rukwinden. Maar desalnietemin wil ik toch nu al de aandacht trekken naar zondag of maandag. Zowel het Europese als Amerikaanse weermodel berekenen de doortocht van een secundaire frontale stormdepressie welke in onze buurt zou langstrekken. Het Europees model berekent deze op zondag en het Amerikaanse model op maandag. In feite gaat het om twee systemen welke beide modellen verschillend berekenen, de eerste laat het systeem zondag in volle kracht langstrekken, het tweede model deze van maandag. In het slechtste geval is het dus op beide dagen prijs...

Rukwinden rond 90-100km/h zijn mogelijk maar dat kan iets meer zijn ook. Zoals gezegd is het nu nog te ver. Maar dergelijke windstoten zijn zeer gevaarlijk bij vegetatie die voor een groot deel nog in blad staat. De kracht van de wind op een oppervlak heeft een vrijwel kwadratische impact op een oppervlak. Rukwinden die inslaan op een lege kruin zijn een pak minder gevaarlijk dan bij een boom met vrijwel volle kruin. M.a.w, de periode zondag-maandag dient nauwlettend in het oog gehouden worden.
Noot: het is niet onmogelijk dat tropische cycloon Lorenzo een rol gaat spelen in het verhaal, zeker voor de eventuele storm op maandag. Een deel van de energie zou eventueel kunnen meespelen in de zich nog te vormen golf rond zaterdag over de Atlantische Oceaan. echter: a/ geenszins is dit zeker en b/ ik wil nu al de dames en heren van de media smeken om niet aan te kondigen dat een (ex) tropsiche storm op ons afkomt... dank u!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.