Storm maandag en de invloed van TD Lorenzo

De storm voor maandag aanstaande wordt voorlopig in de modellen aangehouden, waarbij evenwel moet opgemerkt dat het exacte traject, en dus de invloed van de storm op ons land,  nog onzeker is. De kans op een volle storm, kracht 9 tot zware storm 10 over de Noordzee lijken vrij groot te zijn. Hoever de zware windstoten het land binnentrekken moeten we nog afwachten maar rukwinden tot 90-100 km/h zijn zeer reëel en houden schade in bij de nog loofdragende bladeren.

Interessant is het feit dat de stormdepressie over de Atlantische deels in interactie komt met de restanten van tropische storm Lorenzo (inmiddels slechts een tropische depressie meer). Wat dit voor gevolg heeft voor de uitdieping van het stormlaag is onduidelijk, maar mogelijk zorgt dit voor een extra input van wat latente warmte. Erg veel zal het niet zijn gezien de beperkte omvang en gedegradeerd karakter van de ex-tropische storm, maar ik vind het desalniettemin het vermelden waard. Hieronder het procces van interactie in het GFS model op kaartjes welke ik voor deze gelegenheid aanmaakte...

Vandaag is de tropische depressie te herkennen aan een gesloten klein lagedrukgebied, gevuld met zeer hoge TE850 waarden (veel latente warmte dus).

 Tegen morgen zien we de TD in de buurt komen van het polaire front (of is het andersom) waarbij de eerste tekenen van cyclogenese zichtbaar zijn helemaal links op de kaart benoorden de TD.

 
 Op zaterdag is de cyclogenese steeds duidelijker en komt het polaire front onder de invloedssfeer van de TD.
 
Tegen zondag is er sprake van snelle uitdieping op het polaire front (racyc) waarbij een deel van de latente warmte wordt meegesluerd in de ontwikkelende warme sector en warm conveyor band. Dit is het punt dat enige positieve feedback kan meespelen vanuit de TD.

 Laat zondag is de sprake van een diepe stormdepressie welke nog volop in ontwikkeling is (= uitdiepen) en nog niet is geoccludeerd. In de loop van maandag trekt de diepe kern (rond 965 hPa) over oostelijk Engeland waarbij het net geen 'kanaalrat' zou worden.