donderdag 21 maart 2013

Zal sneeuw zondag Gent-Wevergem de das omdoen?

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar na Kuurne-Brussel-Kuurne en Nokere koers, (en een paar omlopen voor wielerliefhebbers), komt nu ook Ename Classic (omloop wielerliefhebbers)en vooral Gent-Wevelgem in de gevarenzone voor sneeuw. We hebben uit de afgelopen afgelastingen geleerd dat men niet veel nodig heeft om de boel af te blazen. Wat sneeuwval de nacht ervoor is al voldoende om de hellingen en kleinere wegen te gevaarlijk te maken voor een elitepeloton.


Over de geblokkeerde weersituatie gaan we geen boeken meer schrijven. Het blijft simpel: een uitgestrekt hogedrukgebied bij Groenland met uitloper tot Scandinaviƫ blijft honkvast en zorgt voor een blokkade voor zachte zeelucht en aanvoer bij ons van koude lucht uit Rusland en Finland.

Op die manier blijft de wintergrens over onze regio liggen. De komende dagen bevindt de grens zich over Nederland maar zondag schuift deze op naar het zuiden en maandag bevindt BelgiĆ« zich ten noorden van deze grens in de echt winterse kou! Een depressie ten westen van Ierland doet er nochtans alles aan om zachte lucht naar onze streken te pompen en zo gebeurt het dat het in Centraal Frankrijk morgen 20° wordt  en het kwik bij de Franse grens 10° haalt, terwijl het kwik in het noorden van Nederland amper positief wordt!

Probleem bij dat gevecht tussen beide tegengestelde luchtsoorten is dat er af en toe neerslagzones op het grensvlak komen opdoemen. Vooral zaterdagochtend kan dat plaatselijk wat sneeuw geven al dooit het overdag en gaat het dan eerder om smeltende sneeuw. De gevoelstemperatuur zal overdag door de harde oostenwind rond -4° schommelen. De storing over onze streken blijft vervolgens haperen en zou nog wat activeren en pas zondag overdag oplossen. Tot die tijd valt er volgens het Amerikaanse en Europese weermodel regelmatig neerslag van niet onbelangrijke intensiteit. Later op zaterdag komt het kwik weer bij het vriespunten en zaterdagnacht en, zondagvoormiddag vriest het overal enkele graden. Alles valt dan als sneeuw! In dat scenario mogen we Gent-Wevelgem afschrijven voor dit jaar! Er is voor de organisatoren echter nog hoop dat het bij lichte sneeuw zal blijven en dat beide modellen het verkeerd hebben (de ensemble-oplossing van deze modellen zijn trouwens minder hevig).

Al bij al bange momenten voor de wielerwereld. Hoe dan ook, de wielerliefhebber die er zaterdag (bv. Ename Classic) of zondagvoormiddag de baan op wil, zal dat niet in echt gezellige omstandigheden doen! Als het al te doen is trouwens ....

En o ja, u vroeg zich ook nog af wanneer de winter nu eindelijk voorbij is? Wel, laat ons zeggen dat het vanaf de 30ste ergens serieus zachter wordt met temperaturen rond 13-14°, maar dit zou met regen en wolken gepaard gaan....Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.