dinsdag 5 februari 2013

windhozen over België ??

Vandaag werd zoals elkeen intussen weet lokaal ravage aangericht door onweersbuien. De wind haalde pieken boven 100 km/h, afgaande op de schade. Vraag welke zich dan altijd stelt is : windhoos of niet.

Ondanks dat de media dit vraagstuk vanmorgen al lang hadden opgelost, moeten wij meteorologen helaas het antwoord nog even schuldig blijven. Eerst moeten alle gegevens worden verwerkt en moeten de radarbeelden grondig worden bestudeerd.

Ikzelf ging tevens ter plaatse in Oosterzele om een zgn. 'damage survey' uit te voeren. Immers, de schade vertelt vaak veel. Ook deze gegevens dienen nog te worden verwerkt. Feit is dat de radarbeelden een zgn. bow echo lieten zien, trekkende van West-Vlaanderen tot over Oost-Vlaanderen. Twee maal haalde de wind bij deze bow echo zwaar uit, bij Meulebeke en in Oosterzele. In de laatste gemeente ging het om een strook van ca. 2 km land en amper 50-70m breed. Doch dit is geen bewijs voor een windhoos. Ook valwinden, horende bij een bow echo kunnen een smal schadespoor veroorzaken, omdat zo'n bow echo snel voortbeweegt en de schade dus langgerekt zal zijn. 

Er is ook nog wel meer tussen een klassieke 'windhoos' en een gewone 'valwind'. Bookend vortices bijvoorbeeld, welke zich kunnen voordoen aan de achterzijde van een bow echo, kunnen lokaal eveneens extra veel schade veroorzaken. Net bezuiden het 'hoofd' van zo'n bow echo (zie afbeelding hierboven, meest noordelijke cel) wordt de wind immers aangewakkerd en wanneer deze wind door verticale bewegingen naar beneden komt, zal dit uiteraard een strook opleveren met extra veel schade. Voor de kenners: de rear inflow jet wordt in dat gebied aangewakkerd en valt daarna pardoes naar beneden, met soms een snelheid tegen 200 km/h of meer!

Dergelijk zware valwinden/hozen zijn geenszins typisch een zomerfenomeen zoals vandaag werd beweerd in de media. Bij ons komen ze vaak voor in de winter en herfst, in de linker uitgang van een sterke straalstroom. Dit was nu niet anders. Recente voorbeelden waren de bow echo van 21 januari en 5 februari 2008, alsook de bow echo van 18 augustus 2011 (Pukkelpop).

Voorlopig dienen dus alle opties te worden weerhouden...

3 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Karim

   Wij zijn uit meteorologische interesse ook een damage survey gaan doen. We hebben ons gesplitst in 2 groepen die respectievelijk de situatie in Meulebeke en Oosterzele hebben gedocumenteerd. Elk met dezelfde passie, kenis en oog voor detail.

   De verhalen van de mensen zaten allen op dezelfe lijn. In Oosterzele was dat: Een lawaai dat ze nog nooit hebben gehoord of thuis konden brengen, hun oren die "poppen" (differential pressure?) waarna het dak of andere contstructie instuikt en/of weg geblazen wordt en dat alles op nog geen halve minuut tijd.

   De groep die de schade in Meulebeke heeft bekeken sprak daar ook mensen aan maar daar werd het drukeffect in de oren niet gevoeld. Waar de mensen WEL over praatten was een overdonderend geluid.

   Al bij al... Best wel analoog aan de typische uitleg die mensen in de Verenigde Staten geven.

   Heb jij in Oosterzele toevallig ook dat speelgoedkarretje op 10 - 15m in de boom zien hangen? Was niet zo ver van het centrum aan "Achterdries". Best wel een hallucinante foto. Ook isolatiemateriaal, deurmatten, een sjaal en andere zaken die op een hoogte hingen van wel een 15m (zoniet hoger)...

   Tussen onze talloze foto's zit er eentje tussen waarbij je zelfs in Oosterzele een stuk plastic in een betonnen paal zag steken (zeker een centimeter diep) evenals dunne twijgjes die veel sterker materiaal hebben doorboord.

   Ook spraken we iemand aan in Oosterzele die 2 types vuilnisbakken staan had: een groene en een grijze. 1 vuilnisbak was gewoon verdwenen en was nergens te vinden. Dan ergens op een veld vonden we die terug.

   In Meulebeke had je ook verspreide stukken isolatiemateriaal, golfplaten en ander soort "debris" die gedetailleerd gedocumenteerd werd en met oog voor detail gespiegeld aan bron, traject en "landing".

   De schade die die groep heeft bekeken is ook zoals in Oosterzele over verschillene straten en plaatsen gespand.

   Enkele werkmannen waren houten balken aan het dragen en we hebben hen gevraagd naar het gewicht van die balken. Die waren tot 40 kg, en waren afkomstig van de voetbalcantine van Oosterzele 100m terug. Een van die balken (was echt een mastadont) zat zelfs tot 100m verder als een speer LOODRECHT in de grond gespiesd.

   Een héél interessant gegeven in Oosterzele (was vanop de grond moeilij op te merken maar eens gezien onmogelijk naast te kijken): In het gras van het voetbalveld was een curvend spoor te zien vanaf waar de omheining is losgerukt aan de andere kant van het voetbalveld tot aan de plaats waar de cantine gestaan heeft. Wij volgden dat spoor en kwamen uit in het midden van de plek waar de cantine weg was.

   De eigenaar heeft ons meegedeeld dat de diameter van alles wat verdwenen was een 40m breed is.

   Her en der waren ook bomen & andere zaken te zien die een verschillende valrichting hadden alsook metalen platen die op enige hoogte rond de bomen werden geplooid.

   Wij zijn met onze groep al jaren liefhebber van zwaar onweer, maar de schade die wij hebben gedocumenteerd toonde ons vandaag de keerzijde van de medaille... Toch is het eens nodig die zijde van de medaille te aanschouwen, hoe jammerlijk die kant ook mag zijn. Het heeft ons terecht op onze plek gezet waardoor wij de zaken in een ander perspectief kunnen bekijken.

   Mochten onze foto's en ander materiaal (Oosterzele als het even belangerijke Meulebeke) misschien een bijdrage kunnen leveren aan het onderzoek hadden wij deze graag aan het KMI gedeeld.

   Vriendelijke groet

   Fastowarn, Extremeweather.be & Chase2be

   Verwijderen
 2. @Dzengiz Tafa
  interessant
  als je wil kan je altijd wat fotos (of bevindingen/...) doorsturen naar karimhamid2 apestaart hotmail dot com. Ik zal er de referenties bijzetten (is voor intern rapport kmi)

  thx

  BeantwoordenVerwijderen