Woelige weerkaarten...

We zien intussen al een tijdje het einde van deze 'koudegolf' op onze weerkaarten, en ook nu is het even niet streng meer aan het winteren, doch tussen nu en de echte dooiaanval zit nog best een pittige periode met vrieskou.

Reden in het afzakken van de Scandinavische hogedruk waardoor de koude landlucht weer vlotjes de Lage Landen binnen stroomt. De koudste lucht spoelt ons land binnen vanaf donderdag maar ook morgen dinsdag en woensdag dooit het overdag amper. Maar donderdag en vrijdag zal het overdag opnieuw enkele graden vriezen. Door de aanvoer van droge oostelijke landlucht kan het 's nachts flink afkoelen en boven het nog grotendeels intacte sneeuwdek gaan de modellen voor strenge tot lokaal zeer strenge vorst (<15 al="al" bereiken.="bereiken." daarna="daarna" dag="dag" dagen="dagen" dat="dat" de="de" donderdag-="donderdag-" dooi="dooi" dus="dus" een="een" elfstedentoch="elfstedentoch" en="en" enkele="enkele" ergens="ergens" genadeloos="genadeloos" graden="graden" hebben="hebben" het="het" hoop="hoop" ijs="ijs" in="in" kunnen="kunnen" laatste="laatste" mag="mag" namelijk="namelijk" nederland.="nederland." nog="nog" noorden="noorden" omdat="omdat" ook="ook" op="op" opgeborgen.="opgeborgen." p="p" rustig="rustig" slaat="slaat" sneeuw="sneeuw" sterk="sterk" tijdens="tijdens" toe.="toe." toegeslagen="toegeslagen" twee="twee" van="van" vanaf="vanaf" vijanden="vijanden" voorbije="voorbije" vrieskou="vrieskou" vrijdagnacht.="vrijdagnacht." we="we" wind="wind" worden="worden" zaterdag="zaterdag" zo="zo" zondag="zondag" zwaar="zwaar">

Meer extremen zijn er nog te zien op de oceaan de komende dagen. Ondanks de hogedruk in onze contreien, is het op het centrale deel van de Atlantische Oceaan zwaar stormweer door herhaaldelijk flink uitdiepende depressies. Een wel extreem diep geval wordt tegen het einde van de weer berekend door de modellen, en zo laat GFS dit monster uitdiepen tot een waarde van amper 919 hPa. De winden, berekend bij deze monsterdepressie, halen met gemak orkaankracht!

De reden van deze extreme uitdieping dienen we verderop te gaan zoeken, over het vasteland van Noord-Amerika. Daar zakt zeer koude lucht naar het zuiden vanuit Canada, om vervolgens af te buigen oostwaarts en zo over de relatief warme oceaan te stromen. De Midwest heeft dan ook te maken met een erg koude periode. Dit is ook af te leiden uit het meteogram van Boston waar de T850 zakt richting -25°. Zoals dat wel vaker gebeurt in Amerika, zien we grote schommelingen in het temperatuurverloop, want zowat een week later is de temperatuur al weer 25 graden gestegen!

Een deel van deze zeer koude lucht zou volgens de avondrun van GFS zelfs tegen volgend weekend ons land bereiken ten gevolge het sterke windveld horende bij de depressieactiviteit. Doorgaans overleeft deze koude lucht vanuit Noord-Amerika de lange rit niet over het oceaanwater, maar nu lijkt dit toch mogelijk deels te lukken.