WK veldrijden

Dit jaar wordt het WK veldrijden in het Amerikaanse Louisville/Kentucky, georganiseerd. De finale bij de profs wordt zondag 3 februari gereden. De renners zullen al meteen kennis maken met het grillige weer aldaar in de winter. De overgangen tussen koud en warm gebeuren daar immers vaak niet dat ietsje extremer dan in ons zeeklimaat. Zo krijgt deze staat de komende dagen een ware warmtegolf over zich heen met maxima van maar liefst 20 graden en meer. Dit wordt vannacht en morgen afgestraft door felle buien waarbij wel 20 mm regen kan vallen en er is zelfs een kans op windhozen, al lijkt dit vooral onder  de staat door te trekken. 

Deze warme onstabiele lucht wordt aangevoerd aan de voorzijde van een wel erg diepe hoogtetrog die zich de komende dagen manifesteert over Noord-Amerika. Achter deze trog wordt zeer koude polaire lucht diep zuidwaarts gestuurd en op de grens tussen beide luchtmassa's ontwikkelt zich een sterk uitdiepende depressie welke net west van de staat richting noordoost trekt. Achter deze depressie bereikt deze koude lucht Louisville donderdag. De temperatuursdaling is fenomenaal: op 850 hPa stijgt de temperatuur nog richting +10 graden de komende 48 uur, maar daarna zakt deze temperatuur richting -20 graden. De regen gaat dan uiteraard over in sneeuw en het kwik zakt van zo'n 20 graden richting -5 graden. Het ensemble van GFS voor Indianapolis, even ten noorden van Louisville, schetst de extreme duik van het kwik.

Donderdag en vrijdag blijft het overwegend droog met 's nachts vorst en overdag lichte dooi, al blijft het vrijdag licht vriezen. Naar zaterdag lijkt een storing nog voor wat sneeuw te zorgen. Op zondag zelf lijkt het weer droog te blijven met tegen het begin van de wedstrijd een graad of +5 à +6 en brede opklaringen. Echt bevroren zal de grond dus niet zijn na 3 dagen halve vrieskou. Droog eveneens niet, na de 15-20 mm van woensdag en de paar mm tegen laat zaterdag, al zal het eveneens niet om een doorweekt parcours gaan. Sneeuw en ijs op de piste is eveneens niet aan de orde. Mossel noch vis lijkt het te worden dus...