Koudegolf? (edit)



Ons land is intussen in de greep van een ware koudegolf geraakt. Enfin, zo klinkt het toch in de media, waar onder meer kwaliteitszender VTM spreekt van een 'officiële' koudegolf vanaf morgen donderdag. Maar is dat wel zo? De term 'koudegolf' kan men natuurlijk iedere keer gebruiken als het enkele dagen vriest. Maar voor meteorologen dient deze term wel wat beter gedefinieerd worden, hoe anders met vorige koude perioden vergelijken bijvoorbeeld?

Bij het KNMI wordt van een koudegolf gesproken als het in het referentiestation (De Bilt) minstens 5 dagen op een rij overdag vriest en het daarbij op minstens 3 dagen streng vriest (-10° of lager). Deze definitie is dus best wel streng en een koudeprikje haalt het nooit met de eer van koudegolf weg te lopen.

In ons land wordt tegenwoordig van een koudegolf gesproken als het minstens 5 nachten vriest waarbij ook overdag het minstens 3 dagen blijft vriezen.

Vroeger volgde het KMI veelal de definitie van het KNMI en met deze strenge definitie telde ons  land sinds '90 van de vorige eeuw slechts 3 koudegolven, in februari 1991 (5 dagen), januari 1997 (12 dagen) en begin dit jaar nog in februari (14 dagen).

Hoe dan ook, het is en blijft koud. Beide globale weermodellen laten het vrijwel winteren tot het einde van de maand met rond en net na heet weekend tijdelijk minder koud weer maar niettegenstaande nauwelijks dooi. Volgende week gaat het dan weer stenen uit de grond vriezen. Veel sneeuw lijkt er niet aan de pas te komen al lijkt het tegen zaterdag of zondag wat te gaan sneeuwen, al is dat niet zeker want hogedruk houdt de storingen goed tegen.