Witte sinterklaas?

Op middellange termijn zinspelen de diverse globale weermodellen op een winterinval van betekenis maar dat moet voorlopig nog gevalideerd te worden.

Wat wel steeds zekerder wordt, is dat we eind deze week ook reeds onze portie winterpret/ellende zullen kennen.

De komende dagen gaat het dan om winterse buien. In de hogere gebieden gaat het om sneeuwbuien. Morgenavond en -nacht valt wat koudere lucht de Lage Landen binnen en kunnen er overal in het binnenland enkele sneeuwbuien vallen, al gaat het waarschijnlijk niet om grote hoeveelheden. Misschien wel net genoeg hier en daar om de goed heilig man te laten schuiven op de daken want lokaal kan zeker wat sneeuw blijven liggen. 

Echter, het echte werk lijkt er vrijdag te komen. Een actieve depressie komt dan via de Britse Eilanden aanzetten richting onze regio en bijhorende neerslag zal ons donderdagnacht bereiken. Doordat we ons op dat moment in koude polaire lucht zitten met overal vrieskou, zal de neerslag als sneeuw vallen. Er kan best wel eens 5-7 cm vallen, lokaal misschien iets meer. Door de slechte timing, deels tijdens de vrijdagochtendspits, kan, of beter zal,  dit chaos betekenen in zowel Nederland en België, en uiteraard ook in onze buurlanden. Recente verwachtingen aangaande deze situatie kan op deze blog worden gevolgd.


In tegenstelling tot wat we veelal kennen bij frontale aanvallen vanaf het westen, gaat deze sneeuw niet gepaard met een doorbraak van zachte zeelucht. Geen echte dooisneeuw dus. De zachte lucht blijft hoogstwaarschijnlijk bezuiden de Lage Landen. Meer over de mogelijke sneeuwscenario's in onze contreien kan bekeken worden in de Praktische Gids voor de Winterliefhebber.


Geen dooi dus, en daarmee zou op de meeste plaatsen het sneeuwdek wel eens kunnen blijven liggen tot na het weekend. Als we het Europese weermodel ECMWF mogen geloven, blijft het zowat gans het komende weekend vriezen waarbij het kwik vooral in de nacht boven een sneeuwlaag onderuit kan gaan richting -7° in het binnenland. Dit wordt echter niet door al de andere weermodellen gesteund.

Zoals in het begin reeds vernoemd, tonen de modellen niet meteen een doorbraak van zachte lucht, gekoppeld met een klassieke westcirculatie, zoals we deze zo vaak kennen deze periode van het jaar. Nee, een herhaling van december 2010 lijkt zich aan te kondigen, al blijft dienen we voorlopig nog afwachtend te handelen...ook ensembles kunnen immers plots van mening veranderen!