woensdag 17 oktober 2012

Nazomer op komst...maar niet overal!

Door een diep uitzakkende hoogtetrog ten westen van het Europese continent en de opbouw van een wig over Centraal Europa, wordt er de komende dagen subtropische lucht naar onze streken gestuurd. De warmste lucht bereikt ons tegen het weekend. Echter, een slepende storing over het westen van het land zorgt daar voor veel wolken en perioden van regen. Dit is vandaag en morgen donderdag overigens ook nog het geval voor het centrum van het land.

Maar vanaf vrijdag en zeker in het weekend en waarschijnlijk ook nog begin volgende week is de stroming voldoende gekrompen om over gans het land brede opklaringen te voorzien.

Het nazomerse weer kan al morgen starten in het oosten en over de Ardennen waar reeds brede opklaringen kunnen voorkomen en het kan er lokaal al 19 tot 20 graden worden. In het westen blijft het met 15 graden aanzienlijk koeler.

Ook de dagen daarna klimt het kwik in het oosten vlot tot 20 graden en zelfs erover, bij flink wat zon en geholpen door een vorm van föhn. Ook in het centrum van het land wordt de kaap van 20 vlot bereikt vanaf vrijdag en zeker vanaf zaterdag. Het kwik kan lokaal tijdens het weekend de 22 graden halen. Met veel zon en niet te veel wind geeft dit uitzicht op enkele dagen ideaal najaarsweer. Afhankelijk van waar men zich bevindt start dit dus reeds morgen (oosten/Ardennen) ofwel pas tegen zondag (kustsstreek). Wie de volle buit wil binnenhalen weet dus alvast waar naartoe!

Records zullen waarschijnlijk niet worden gesneuveld (behalve misschien dagrecords maar deze zijn van weinig of geen waarde). Immers, tijdens de 3de decade van oktober is het nog wel eens 22 tot zelfs 23 graden geworden in het Ukkelse. Maar niettemin zijn dat waarden die bijna 10 graden hoger liggen dan we normaal deze tijd van het jaar moeten verwachten.

1 opmerking:

  1. Leuk dat je die fohn noemt Karim! was gisteren overduidelijk hier met erg goed zicht, redelijk wat wind en warmte. Ook veel lenti's te zien!

    BeantwoordenVerwijderen