Extreem krachtige typhoon in de maak?



Het is druk op het westelijke deel van de Grote Oceaan. Actueel zwelt Typhoon* Tembin op tot een cat. 4 kracht en zet koers naar Taiwan. Intussen zijn ook de kiemen te zien van een nieuwe typhoon in wording, tropische cycloon Bolaven. Vooral deze typhoon moet in het oog gehouden worden want zowel GFS als ECMWF laten deze typhoon aanzwellen tot een erg krachtig exemplaar.





Deze typhoon zou zich zeer langzaam verplaatsen naar het westen tot noordwesten en later in de week de oostkusten van China bereiken, al is de koers uiteraard nog erg speculatief. In de gevarenzone liggen nu nog zuidelijk Japan en Zuid-Korea.


Op de Atlantische Oceaan is het nog steeds relatief rustig. Wel is er de orkaan Gordon welke vrij oostelijk actief is en het status orkaan (cat 2) nog had net bezuiden de Azoren, wat een vrij ongewone regio is voor dergelijke orkanen. Deze stropische storm zwakt verder af en is intussen afgezwakt tot een kracht onder het orkaan-status en de storm zal waarschijnlijk min of meer ter plaatse uitsterven. Hiernaast is een recente satellietopname te zien van deze tropische storm. De kern is onder invloed van de straalstroom volledig naar het oosten uitgewaaierd waarbij de hoge wolken zich tot over de Benelux uitstrekken. Net aan de zuidflank van de kern is nog een actief onweer te zien (kleine fel-witte stip), wat toch nog steeds duidt op enige activiteit in deze regio.

*ps: voor de VTM nieuwslezeres: een Typhoon is een krachtige tropische storm over het noordwesten van de Grote Oceaan.