licht aan het eind van de tunnel?!

Goed nieuws voor een keer, de Europese weerkaarten laten steeds meer signalen zien van een grondige reorganisatie van de drukgebieden. En voor het weer in de Benelux zou dit zeer gunstige gevolgen kunnen hebben.

Vooral de deterministische run van het Europese weermodel ECMWF ziet er erg veelbelovend uit. De uitlopers van het Azorenhoog, voor het Belgische zomerweer altijd de hoop in bange dagen, doet pogingen om zich uit te breiden tot over West-Europa en er zou zelfs een afzonderlijke blokkade in de hoogte tot stand komen over West- Europa met de hoogterug vlakbij. Aan de grond vertaalt zich dat uiteraard ook in drukstijgingen en een hogedrukcel ontwikkelt zich ergens begin volgende week over onze contreien. De straalstroom trekt opnieuw naar het noorden waar hij in feite in de zomermaanden thuishoort. In deze periode van het jaar is niet veel meer dan dit nodig om het kwik naar zomerse temperaturen te duwen en de zonneschijn grote kans toe te delen.

Deze trend is vanmorgen ook te zien in het ensemble van GFS met volgende week op 850hPa temperaturen boven 10 graden en slechts zwakke neerslagsignalen, dus indicaties voor een stabiel weer met hogedruk als hoofdrolspeler. 

Met andere woorden, het lijkt er sterk op dat er een serieuze weersverbetering zit aan te komen vanaf volgende week. Hoe lang deze waarschijnlijke verbetering zal duren is uiteraard geenszins uit te maken, maar het is al erg hoopgevend dat er een verbetering op gang wordt gezet. De ensemble berekening van ECMWF bevestigt de opwaartse trend in de loop van volgende week al zit de operationele run wel bovenaan...