dinsdag 8 mei 2012

donderdag fel onweer?

Reeds gisteren maandag toonden sommige weermodellen een interessante configuratie op de weerkaarten. Een barokliene zone, verbonden aan het polaire front, blijft in de buurt slepen en onstabiele depressies trekken langsheen het front via de Britse Eilanden richting Scandinavië. Pas donderdag trekt het PF als KF doorheen de Benelux. Hierbij is de timing cruciaal. Gebeurt dit reeds rond de middag, dan blijven de kansen op onweer beperkt. Trekt het front pas later op de avond door, dan kunnen reeds in de namiddag prefrontale onweersbuien tot ontwikkeling komen. Hoe meer naar het oosten hoe groter sowieso de kansen.

Door de barokliene configuratie staat er redelijk wat windshear (absoluut en storm relatief) en indien er voldoende opklaringen verschijnen oost van het front, dan kan de latente onstabiliteit zeker over de oostelijke gebieden oplopen tot 500-1000 J/kg. De combinatie kan enkele dynamische cellen tot ontwikkeling doen komen. Er zijn echter ook negatieve punten. De LLshear toont een winig ruimend patroon waardoor de kansen op supercells beperkt blijven. De DL shear is dan weer wel hoog wat de organisatie van onweders bevordert. De ontwikkeling van bow segments is aanwezig gezien de niet geringe shear tussen 0 & 3 km.
Negatief is ook de hoge prefrontale WAA waardoor de kansen op te hoge CAP aanwezig kan zijn waardoor de triggering van de buien moeizaam kan verlopen.

Hoe dan ook schetsen de kaarten nu nog enkel een potentie, we moeten de volgende runs afwachten om de kansen beter te kunnen inschatten. Hieronder alvast wel 2 kaartjes met de Severe Weather Index, een eigen ontwormen index naar analogie van de STP & SCP. GFS geeft dus gunstige kaarten, al moeten we rekening houden met te hoge latente onstabiliteit door dit model wegens te vochtige PBL...

Actuele verwachtingen aangaande de onweerkansen zijn steeds te vinden op de Severe weather Blog, vroeger ook wel eens de Donderkopsite genoemd (waar is de tijd....).(c) karim hamid - 2012

5 opmerkingen:

 1. Good day! This is my first visit to your blog! We are a group of
  volunteers and starting a new project in a community in
  the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on.
  You have done a marvellous job!

  Here is my web-site :: maquillage

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fаstіdіous ansωer bаck in return оf this
  difficultу ωith real arguments anԁ
  exρlaining evеrуthing regarԁing that.  Feel fгеe to ѕuгf to my webpage meuble salle de bain pas cher

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I neeԁ to to thanκ yοu for this fantastic read!
  ! I сertаinly enjoyеԁ
  every little bit of it. I've got you book-marked to look at new things you post…

  Review my web page devis peinture

  BeantwoordenVerwijderen
 4. A fasсinatіng ԁisсuѕsion іs definitely worth comment.

  I do thinκ that уou need to write moге about
  thіs toрic, it might nοt be a tabοo matteг
  but gеnerallу pеoplе don't discuss such subjects. To the next! Many thanks!!

  My site disque ssd

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi, I would like to subscribe for this web site to get most up-to-date updates,
  so where can i do it please help.

  Also visit my web site: voyance

  BeantwoordenVerwijderen