licht aan het eind van de tunnel?

Starten met het slechte nieuws: het blijft koel en zeer wisselvallig tot ergens midden volgende week. Het goede nieuws: daarna lijken de temperaturen eindelijk te gaan stijgen tot boven 15° met uitschieters misschien richting 20°.

Reden is de faseverandering van de hoogtetroggen over West-Europa. Actueel is een persistente trog gecentraliseerd over West-Europa met as pal over de Benelux. De aangevoerde lucht is daarmee te koel en de onstabiliteit is significant. Maar vanaf midden volgende week verlegt de as zich naar het westen en dat doet de deur open voor een zuidelijke hoogtestroming en dus aanvoer van een andere luchtmassa (subtropisch). Zowel het Europese als Amerikaanse globale weermodel geven deze faseverschuiving aan. We zien hierdoor de temperatuur op 850 hPa (ca. 1500m hoogte) aarzelend klimmen van 0° nu naar zo'n 5° tegen eind volgende week. Dat betekent op 'leefhoogte' eveneens een stijging van enkele graden. En als de zon* er dan ook wat meer doorkomt hebben we zomaar temperaturen overdag van vlot 5° meer dan nu, dus maxima rond 18° als prikwaarde. Let wel, de trog lijkt gevaarlijk dicht in de buurt te blijven waardoor stabiel lenteweer minder waarschijnlijk is, dus ondanks de opwarming blijven de kansen op regen/onweersbuien reëel.

Vroeg zomerweer lijkt in zo'n situatie gereserveerd voor Centraal- en vooral Oost-Europa. Naar Spanje en Portugal hoeft u met zo'n weerkaart alvast niet te gaan wilt u zon en stabiel vroeg zomerweer. Vooral de zuidflanken van de Alpen krijgen de komende dagen geregeld met sneeuw af te rekenen.

*zon: gele bol aan de hemel welke overdag meestal te zien is en warmte geeft