winter definitief voorbij

Ok, misschien is de afbeelding hiernaast net iets te hoog gegrepen om het weerbeeld te schetsen voor de komende 10 dagen maar we evolueren wel degelijk naar een zachter weerbeeld.

De koudegolf ligt al weer een tijdje achter de rug en een nieuwe komt er niet meer. We zijn eind februari en constructieve koudegolven worden klimatologisch weinig waarschijnlijk. Let wel, een kort durende koudegolf is zeker tot de eerste decade van maart mogelijk maar het wordt allemaal toch minder en minder waarschijnlijk....

Als we de modellen mogen geloven dan halen we de komende 10 dagen regelmatig de kaap van 10° met 's nachts doorgaans positieve temperaturen. Dit hebben we te danken aan aanvoer van zachte zeelucht. Zonnig weer hoeven we doorgaans niet te verwachten echter want er worden veel wolken met deze maritieme luchtmassa aangevoerd. Zeker donderdag en vrijdag beleven we een thermisch hoogstandje met waarden tot zo'n 12°.

Maar eind februari kan het al veel en veel beter! Mits de juiste stroming (zuidelijk liefst) is eind februari al wel eens per uitzondering een 20° mogelijk en is het daarmee echt al lenteweer. Maar om echt een eerlijke kans te maken op twintigers is het doorgaans wel wachten tot midden maart! Evenwel kent eind februari, begin maart ook nog meer dan genoeg echt koude dagen in de geschiedenis met soms nog strenge nachtvorst. Het aantal ijsdagen en de scherpte van de vorst overdag wordt dag na dag wel minder door de snel stijgende zon, al is een ijsdag mogelijk tot eind maart, begin april.

Uiteraard, en dit hebben we al enkele jaren vrijwel moeten missen, breekt de periode nu aan van de zogenaamde voorjaarsbuien welke we in maart de 'maartse buien' noemen en in april de 'aprilse grillen'. Echter, de voorjaarsbuien komen voor van pakweg midden februari tot zelfs eind mei. Situaties met echte voorjaarsbuien kunnen nog onverwacht fel uit de hoek komen en bevatten een mix van striemende regen- en hagelvlagen, sneeuw, smeltende sneeuw en onweer. Typisch is ook het uitermate wisselvallige karakter met de ene moment blauwe lucht en 10 minuten later ligt het wit van de hagel. Zeker in de Ardennen valt dan vaak nog redelijk wat sneeuw. Over dit onderwerp meer in een volgende bijdrage maar ik wil er nu al op wijzen dat niet elke bui in maart, een maartse bui is. Je kan deze term dus niet omgekeerd gebruiken! De term voorjaarsbui hangt per definitie vast aan een welbepaalde luchtdruk configuratie op de weerkaart...dit lijkt men in sommige weerpraatjes echter nogal eens over het hoofd te zien helaas...