vrijdag 10 februari 2012

Koudegolf in cijfers

Wat eerst als een winterprik werd aangekondigd is uiteindelijk uitgedraaid tot één van de zwaarste koudegolven van de laatste 60 jaar. Trouwens, wie heeft die term "winterprik" uitgevonden, wat een verschrikkelijk woord toch...

Wanneer we de definitie voor "koudegolf" van het KNMI gebruiken (minstens 5 opeenvolgende ijsdagen met daarbij minstens 3 nachten met strenge vorst), dan tellen we tot en met vandaag voor Ukkel maar liefst 12 ijsdagen en daarbij is het in 4 nachten tot strenge vorst gekomen met dieptepunt op 4 februari toen het kwik zakte tot -13°, maar elders werd het makkelijk -15° en kouder.

Wanneer we ervan uitgaan dat ook zaterdag en zondag ijsdagen worden, dan komen we uit bij 14 ijsdagen! Sinds minstens december 1953 is dit niet meer voorgekomen.

De koudegolf van 1997 telde 12 ijsdagen (30dec - 10jan). Sowieso zijn koudegolven moeilijk met elkaar te vergelijken want ook de het koudegevoel, de temperatuur overdag, de hoeveelheid sneeuw etc spelen een rol bij de ervaring van de koudegolf door de bevolking.

Zo zakte in Ukkel deze koudegolf de dagtemperatuur niet onder -6°. Sommige koudegolven (zoals in 1997) slaagden er in van dagwaarden op te tekenen lager dan -10° in Vlaanderen, dus strenge vorst overdag. Sinds december 1953 tellen we in België 16 koudegolven volgens de KNMI definitie, dus gemiddeld komt dat neer op een koudegolf eens om de 3 à 4 jaar. Een koudegolf die 10 dagen of langer duurt komt slechts eens in de 8 jaar voor.

Wanneer we naar het aantal elfstedentochten kijken, dan is duidelijk dat lang niet elke koudegolf tot een tocht leidt. Dit is nog maar eens gebleken deze winter.

De dagen voor de huidige koudegolf zijn duidelijk geteld, zondagnacht of ten laatste maandag overdag valt de dooi definitief in en er zijn geen tekenen dat een nieuwe echt koude periode er zit aan te komen, toch niet de eerste 10 dagen. En laten we eerlijk zijn, tegen dan zijn we bijna eind februari en nemen de kansen op een nieuwe koudegolf sterk af, wat niet wil zeggen dat het niet meer winters kan zijn bij momenten...

Het lijkt er wel op dat de koudegolf in stijl afscheid neemt met no 2 ijsdagen en 2 nachten waarop het stenen uit de grond zal vriezen...

Brongegevens: KMI

3 opmerkingen:

 1. Karim,

  je hebt waarschijnlijk een lijst met alle temps van de koudegolven te Ukkel dag per dag.
  Kan je dit publiek brengen?

  groeten
  Marcus

  BeantwoordenVerwijderen
 2. nee, enkel een lijkst met koudegolven incl min gemeten temp en n-ijsdagen/vorstdagen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Unbiased evaluations of V2 Cigs will grade the electronic cigarette on issues
  such as how the cigarettes looks and how they are packaged.
  A suggested way to commence is to try an financial starter kit.

  Once you avail your self of their custom kit you'll never want to back to your tobacco ridden life style. That might be a very important matter. Some groups are tiny and have the minimum elements essential to basically start employing the item.

  Here is my homepage: V2 Cigs Coupon Code July 2014

  BeantwoordenVerwijderen