Bar koud morgen!

De koudegolf is nog steeds aan de gang. Vandaag valt het overdag goed mee in de zon en de zwakke wind. De gevoelstemperatuur schommelt hierdoor rond de gewone temperatuur welke net onder het vriespunt schommelt, in het westen zelfs net erboven.

Die wind is overigens cruciaal voor het koudegevoel. Zo voelt een -20° bij windstil weer warmer aan dan een -10 bij een krachtige wind. Dit heeft alles te maken met de anatomie van het lichaam. Vlak boven de huid bevindt zich immers een zeer dun luchtlaagje welke werkt als een isolator voor koude lucht. Immers, ons lichaam straalt continue warmte uit en deze warmte blijft dan min of meer omheen ons lichaam hangen. Ook is onze huid bedekt door ontelbare haartjes welke de lucht gevangen houden en daarmee ook de warmte.

Maar wanneer er omheen ons lichaam een luchtstroom op gang komt (doordat we fietsen, lopen of door de wind) wordt dit dun beschermlaagje continue weggeblazen en staat onze opperhuid vrij voor de lucht van buitenaf. Hoe sterker dus de wind, hoe agressiever deze koude lucht van buitenaf tot onze opperhuid kan doordringen. En dit verschil is erg goed voelbaar. Vandaar dat de wind chill factor (gevoelstemperatuur) veelmeer zegt dan de gewone temperatuur.

Vandaag zoals gezegd weinig wind en in de zon goed te doen. Maar morgen dinsdag is het weer een ander verhaal. Niet alleen is morgen de aangevoerde lucht zo'n 5 graden kouder, bovendien neemt de wind toe en wordt zelfs matig. De combinatie van beide geeft morgen op veel plaatsen op het middaguur een gevoelstemperatuur rond -13 graden! Vandaag is dat nog zo'n -1 à -2 graden in het centrum. In de Hoge Venen dienen wandelaars zich erg goed aan te kleden want daar zakt de Tg tot -18°. Morgenochtend trouwens ook in het centrum waarden tot -17° met over de Hoge Venen dan een gevoelstemperatuur tot -25°!

Onderstaande grafiek geeft de evolutie van zowel T2m als Tg en zoals te zien zijn we van de kou niet snel af.

Afsluiten kan ik niet anders dan met het fenomeen 'Elfstedentocht'. Uitspraken daarover zijn gewaagd maar iets zegt me dat het net niet zal lukken. De scherpste kou gaat er overdag uit en tegen zondag lijkt de dooi toch echt onafwendbaar en zijn de kansen helemaal verkeken. Dus het ijs heeft nog welgeteld 5 krappe dagen om perfect in orde te zijn. Mij lijkt dit net te kort te zijn maar ik laat me alleszins graag verrassen want ik ben tenslotte geen ijsaangroei-specialist.