weerkaartbespreking op zondag - Nazomer van formaat!

Tja, I know, ruimschoots te laat maar ooit moest het er toch van komen. Nadat we maandenlang vooral een afwezigheid optekenden van hogedrukgebieden over het Europese continent, zien we dit nu terug in orde komen op de weerkaart. De aanloop is geenszins overduidelijk want dit weekend zien we slechts zwakke rugopbouw over het continent.

Wel zien we aan de grond een duidelijke opbouw van hogedruk. Dit moet dus garant staan voor een nazomers weekend, we zijn ten slotte pas eind september en de zon heeft nog wel wat kracht.

Het grondhoog schuift samen met de rug op naar het oosten tijdens het weekend waardoor wat warmere lucht ons land kan bereiken met regen maandag maxima bij 25°.

Echter, de rug verdwijnt geleidelijk aan maar zoals dat gaat bij serieuze nazomers, staat een nieuw exemplaar reeds te wachten op deze rol over te nemen en deze keer gaat alles nog een pak overtuigender. Er ontstaat immers een hoogterug op U tegen te zeggen.


Tegen het midden van de week bouw de rug zich fel op en ontwikkelt zich zelfs een afzonderlijke kern. Aan de grond is er uiteraard sprake van hogedruk met kern zowat op de meest gunstige positie wat ons weer betreft, nl. nabij Denemarken.

De dag erna is de rug stevig verankert met een krachtige gesloten kern (closed high). Een grondhoog nabij de Baltische Zee garandeert een aanvoer van droge continentale lucht met diepblauwe luchten en aangename maxima rond 22-23°.

Het Europese model ECMWF geeft de hoogterug nog krachtiger en tekent een Omega blokkade op de 500 hPa kaart met as over onze regio.

Het ensemble van GFS laat deze evolutie mooi zien.

Op de grafiek met de T500 constateren we hoge waarden dit weekend met een zwakke dip begin volgende week. Daarna schiet de temperatuur op 500 hPa weer omhoog om bij zo'n -10° uit te komen, wat erg veel is voor september. Dit wijst op een totale stabiliteit en sterke rugopbouw over onze regio. Dit vertaalt zich tevens naar de temperatuur op 850 hPa, alwaar we een gestage temperatuurstijging zien met volgende week waarden boven 10° en uiteindelijk piekt de temperatuur zelfs naar zo'n 13°. De neerslagcurve helemaal onderaan hoeft gene commentaar, dergelijk sterke hoogterug duldt absoluut geen neerslagsystemen, noch buien.

Wel een kanttekening: de aangevoerde lucht zal doorgaans, en zeker vanaf midden volgende week, vaak oostelijk zijn. Zeker vanaf de herfst is deze aangevoerde lucht al wat koeler en de zon heeft niet meer de kracht om deze van oorsprong relatief koelere lucht sterk op te warmen. Anders gezegd, de luchtmassa heeft relatief lage TE850 waarden en kan dus kil aanvoelen uit de zon, zeker in de voormiddag en avond. En 's nachts, dan koelt het flink af met minima onder 10°. Maar weinig mensen zullen daar over klagen...het lijkt tot begin van oktober prachtig zomerweer te worden zonder kopzorgen over onweer en andere 'rommel', welke bij gelijke weerkaarten in de zomer vaak durven op te duiken.

Dit is het voordeel van deze weerkaart in de herfst, geen plakkerige nachten, storende onweerbuien ...e, daarbij mooie herfstgeuren en -kleuren, betere lichtschakeringen....tijd dus om de beginnen aan de boswandelingen...